Dostupni linkovi

Mladi bh. muzičari željno iščekuju otvaranje EU granice
Ivan Katavić

Slobodno kretanje, nova pravila igre, integracija u puno veći prostor - neke su prednosti ulaska Bosne i Hercegovine u Europsku uniju koje vide muzičari u BiH.

Brano Jakubović, frontmen grupa Dubioza Kolektiv, čiji tekstovi pjesama u velikoj mjeri ukazuju na aktualnu političku situaciju u zemlji, mišljenja je da bi ulazak Bosne i Hercegovine u EU, sa sadašnjim ustrojem, dodatno pogoršalo trenutno stanje. Najprije treba donijeti novi Ustav, a nakon toga ići ubrzanom priključivanju EU, kaže Brano.

„Nisam nekako zagovornik ideje da se mi kao država, kao društvo, nasilu priključimo Evropi, u ovakvom stanju u kakvom jesmo. Sve mislim da nam može biti samo gore – ući u nekakav sistem koji funkcioniše, ovako potpuno paralizovani i disfunkcionalni. Ja nekako zastupam ideju da se prvo unutrašnje stvari riješe kako treba, da se država postavi na prave noge, pa tek onda da se hvatamo ozbiljnih priča o nekom ozbiljnom pristupanju Evropskoj uniji“, smatra Jakubović.
Puno je prednosti koje dobije svaka zemlja ulaskom u Uniju, ističe Emir Bukovica, frontmen grupe Frozen Camels


Njegov kolega iz mostarkog benda Zoster Mario Knezović, ističe da je suvišno govoriti o dosadašnjem učinku BiH na putu ka EU jer je on neznatan. Predstojeći izbori trebali bi, po njegovim riječima, donijeti velike promjene u BiH.

„Mi smo u jednom procesu koji je, ja se nadam, pri kraju i da poslije ovih izbora idemo u novi proces približavanja EU, koji je puno intenzivniji, brži i koji će, prije svega, urediti državu BiH onako po mjeri njenih naroda i pridružiti je Evropskoj uniji, jer tamo i pripadamo“, kaže Knezović.

Bosna i Hercegovina nema alternativu kada je u pitanju priključenje Europskoj uniji. Puno je prednosti koje dobije svaka zemlja ulaskom u Uniju, ističe Emir Bukovica, frontmen grupe Frozen Camels i dodaje:

Koncert grupe Dubioza Kolektiv tokom Sarajevo Film Festivala u julu 2010
„Mislim da nemamo alternative, nego ići prema Evropskoj uniji. Mislim da će to biti jedina šansa ove zemlje, a iz svih perspektiva, svi treba na neki način da doprinesemo da ova zemlja ode što prije u EU. Naravno, političari su broj jedan, oni koji nas trebaju povesti tamo, a bogami, sad kako stvari stoje, ne vjerujem da ćemo baš uskoro u Evropsku uniju.“

Sudeći po praksi zemalja koje su se do sada priključile Europi, puno je stvari koje Unija donosi i koje se mogu iskorisiti, dodaje Jakubović.

„Ima puno zemalja koje su u tranziciji, koje su se priključile Evropskoj uniji – gdje mi, evo, dosta putujemo – od Bugarske, Rumunije, Češke, svih tih zemalja, gdje je jasno da još uvijek ne postoje pravni kapaciteti koji mogu da iskoriste mogućnost Evropske unije. Mislim da ti problemi čekaju i sve zemlje bivše Jugoslavije. Ako mi sami ne shvatimo kako ti mehanizmi funkcionišu i ne pripremimo se na pravi način da se uklopimo u taj sistem koji radi po svojim pravilima – mi moramo naučiti ta pravila i moramo se naučiti ponašati po tim pravilima“, kaže on.
Red, veći standard, nova pravila igre, integracija u jedan širi prostor, slobodno kretanje - veliki su pomaci od stanja u kojem se država sada nalazi

Red, veći standard, nova pravila igre, integracija u jedan širi prostor, slobodno kretanje - veliki su pomaci od stanja u kojem se država sada nalazi, naglašava Knezović.

„To će sigurno imati svojih dobrih i loših strana, ali ne mislim da je ijedna država bivše Jugoslavije toliko moćna i jaka da joj ne treba Evropska unija. Čak i Švicarska je, mislim, na predumišljaju, a kamoli mi. Nama može samo dati više nego što bismo dobili bez Evropske unije“, kaže Knezović.

Za ovako kompliciranu državu sa entitetima i kantonima, EU je jedino rješenje i ona nameće svoja pravila, dodaje Bukovica iz grupe Frozen Cameles.

„Pa, koliko ja shvatam stvari, Evropska unija, naravno, ima neke svoje zahtjeve, donosi nam puno obaveza, a donosi nam i neke dobre stvari. Mislim, ja ne glorificiram Evropsku uniju. Naravno da će oni doći sa nekim svojim zahtjevima, naravno da će biti stvari koje se nama neće svidjeti, međutim, mislim – za državu kao što je Bosna i Hercegovina Evropska unija je ipak dobra stvar jer, čini mi se, da oni ipak nama mogu više da daju nego što mi možemo njima da damo i napravimo nekih ustupaka. U svakom slučaju, mislim da je, za ovako slojevito društvo, za državu dva entiteta i tri naroda i ostale, Evropska unija ipak ono čemu treba da težimo“, objašnjava Bukovica.

*****
Možda vas mogu zanimati i ostali tekstovi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Genjac: Po prvi put smo prekršili Sporazum o stabilizaciji
"Kino na putu“ između Sarajeva i Beograda

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG