Dostupni linkovi

"Kino na putu“ između Sarajeva i Beograda


Kinobus, avgust 2010
Kinobus, avgust 2010
Grupa mladih ljudi Zapadne Evrope došla je u Sarajevo predstaviti projekat KINOBUS koji se već godinama organizuje po cijelom svijetu. Riječ je projektu koji pruža šansu svima da besplatno snime svoje vlastite filmove uz nesebičnu pomoć amatera-stručnjaka kao i da se druže sa ljudima iz različitih zemalja.

Pokret KINO javlja se još prije jedanaest godina kada je grupa entuzijasta kanadskog grada Montreala htjela okupiti sve umjetnike koji vjeruju da važnost filmskog djela nije uslovljena njegovim budžetom. Inspirisani grčkom riječju kinè, u prevodu pokret, kreirali su KINO kao način sticanja nezavisnosti i slobode izražavanja.

KINOBUS je jedan od projekata KINO-a. Čini ga konvoj kombi vozila opremljen tehnikom potrebnom za snimanje, montažu, rasvjetu i prikazivanje video uradaka, a osmišljen da putuje po Evropi. Sa trenutnom lokacijom u Sarajevu, ekipa KINOBUS-a poziva svakoga ko želi pokazati svoje umijeće stvaranja na polju kinematografije.

Karim Ait-gacem, Sarajevo, avgust 2010
„Savremena tehnologija nam je omogućila da lako snimamo filmove. Sada sa vrlo malo novca možete imati kompjuter i kameru i možete razviti svaku ideju. Došli smo na ideju da se sa ovom tehnikom otisnemo na put. Putujemo kombijem i obilazimo nova mjesta. Dva dana snimamo filmove, nakon čega ih prikazujemo lokalnoj publici“, kaže idejni tvorac projekta KINOBUS Karim Ait-gacem.

Tokom dvogodišnjeg postojanja projekta KINOBUS, samo u Evropi snimljeno je oko 3.000 filmova. Da projekat uzima maha, svjedoči i velika zainteresovanost lokalne publike gdje god da se pojave, ističe jedan od organizatora, Thibault Behagmel.

„To je jedna eksperimentalna laboratorija za svakoga. KINOBUS je interesantan zato što ovdje nema diskriminacije. Čak i ako ste početnik, sa malom kamerom, ovdje možete dobiti pomoć. Ovo je platforma koja dijeli znanje o video umjetnosti. Nije takmičarskog karaktera i svi su dobrodošli. Jedini cilj je uraditi nešto, konkretno - snimiti film“, kaže Behagmel.

Od komedije do horora


Ideja KINOBUS-a je, također, upoznati zemlje i njihove narode na nesvakidašnji način, kaže inicijator projekta, Karim Ait-gacem.

„To je jedinstven način da upoznate grad, a ne standardno turistički. Zapravo, upoznajete grad tako da ćete tu snimiti nekoliko filmova. Za mene je to najbolji način za saznate nešto o novoj sredini“, navodi Ait-gacem.

Thibault Behagmel, Sarajevo, avgust 2010
Filmovi su različitih tematika - od psiholoških, komedija, horora, akcijskih, dokumentarnih pa do animiranih filmova. Kreativnost pojedinih autora često je zapanjujuća, pojašnjava Ait-gacem.

„Svaki snimljeni film pripada autoru koji ga je uradio. Često smo bili prosto iznenađeni kako je neko ostvarenje izuzetno napravljeno iako je snimljeno za kratko vrijeme. Ponekad takve filmove pošaljemo na velike filmske festivale“, kaže tvorac projekta.

Nakon nedavog putovanja po Francuskoj, Beligiji i Slovačkoj, odlučili su posjetiti Balkan. Poslije Sarajeva, Beograd je njihovo sljedeće odredište, kaže Thibault Behagmel:

„Novi koncept KINOBUS-a uključuje tzv. „Kino na putu“ između Sarajeva i Beograda. Na ovoj relaciji ćemo se zaustavljati, pa ćemo pitati mještane žele li pogledati neke od filmova koje smo snimili u Sarajevu. Na taj način upoznat ćemo i manja mjesta Bosne i Hercegovine“, pojašnjava Behagmel.

Projektom KINOBUS organizatori nemaju nikakvu finansijsku dobit. Kažu da im ona nije bitna i žele djelovati nezavisno. Pokret KINO je upravo mjesto za pretvaranje maštovitosti u stvarnost. Stoga i ne čudi njihov moto koji glasi: „Radi dobro ni s čim, radi bolje s malo i uradi to sada!“

*****
Možda vas mogu zanimati i ostali tekstovi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Genjac: Po prvi put smo prekršili Sporazum o stabilizaciji

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG