Dostupni linkovi

Ministri EU i o Zapadnom Balkanu


Ministri inostranih poslova 27 zemalja članica EU na jednom od sastanaka u Briselu
Ministri inostranih poslova 27 zemalja članica EU na jednom od sastanaka u Briselu
Ministri spoljnih poslova Evropske unije u ponedeljak i utorak će u Briselu ključnu pažnu posvetiti problemima u Avganistanu i Iranu, ali se očekuje da izraze zadovoljstvo zbog nagodbe Hrvatske i Slovenije o otklanjanju blokade hrvatskih pregovora o članstvu s EU.

"Zeleno svetlo" za nastavak pregovora Zagreba s EU, kako je to stavilo do znanja i švedsko predsedništvo Unije, "ukazuje na snagu procesa evropskih integracija i vrlinu dijaloga".

"To će pospešiti regionalnu stabilnost i biti uzor za Zapadni Balkan u celini",
istaklo je predsedništvo EU, koje planira da do kraja godine podstakne "novu etapu" u pridruživanju Zapadnog Balkana EU.

Zapadni Balkan kao tema nije na dnevnom redu ministarskog zasedanja EU i jedino je bilo predviđeno da šefovi diplomatija evropske dvadesetsedmorice dobiju na uvid podrobnu informaciju o "složenoj i zabrinjavajućoj situaciji u Bosni i Hercegovini". To su istakli zvaničnici u Savetu ministara Unije, dodavši da se temeljita rasprava o mogućem raspletu zastoja u evropskim reformama u BiH očekuje u oktobru.

Na pitanje kako se u krugovima EU gleda na najavu šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, prilikom susreta sa švedskim ministrom inostranih poslova Karlom Biltom, u Stokholmu, da bi Srbija krajem godine mogla podneti zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo, evropske diplomate kažu da je to "primljeno na znanje". Oni su objasnili da se najpre mora "raščištiti" s time da li će Holandija prihvatiti nužnost ubrzavanja evropskih integracija zapadnobalkanskog regiona. I, takođe, da Srbija kroz diplomatske napore mora doći do "kritične mase" u podršci unutar članica Unije za molbu za status kandidata za članstvo.

Evropski komesar Oli Ren je, pre nekoliko dana u Kopenhagenu, ponovo istakao da je "proširivanje kako pitanje domaćih reformi (na Zapadnom Balkanu), tako i strategijskog partnerstva" regiona i EU.
XS
SM
MD
LG