Dostupni linkovi

Zemlje Jadransko-jonske regije pozvale EU da ubrza proširenje na Zapadni Balkan


Zstave Evropske unije ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu
Zstave Evropske unije ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu

Deset zemalja Jadransko-jonske regije (EUSAIR) u ponedjeljak su u Tirani zajednički pozvale Europsku uniju da ubrza svoje proširenje na Zapadni Balkan.

Četiri EU članice Hrvatska, Slovenija, Italija i Grčka, te Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, BiH i San Marino svake se godine okupljaju kako bi razgovarale o zajedničkim projektima u području Jadranskog i Jonskog mora te njihovog zaleđa.

U ponedjeljak su na zatvorenom sastanku usvojile deklaraciju u kojem su navele da “proširenje EU-a na Zapadni Balkan predstavlja investiciju u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Europu”.

“Želimo ohrabriti zemlje članice EU-a da ubrzaju put državama Zapadnog Balkana prema EU, posebno postavljanjem datuma za prve međuvladine konferencije s Albanijom i Sjevernom Makedonijom tijekom francuskog predsjedanja Vijećem EU-a, te davanjem statusa kandidata BIH što je moguće prije”, piše u deklaraciji, a prenosi “Jutarnji list”.

“Hrvatska je dala podršku zemljama Zapadnog Balkana na europskom putu. Podcrtali smo da je važno da se napreduje kada se ispune kriteriji", rekla je državna tajnica u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić novinarima nakon završenog sastanka koji je bio zatvoren za medije.

"Upravo zbog toga smatramo da Sjeverna Makedonija i Albanija zaista zaslužuju da se u vrlo kratkom roku, što prije, otvore pregovori s njima", dodala je.

Francusko predsjedanje EU-om završava u lipnju, a zasad nema naznaka da će do tada Albanija i Sjeverna Makedonija dobiti datum za početak pregovora.

"Nije na ovoj inicijativi da o tome odlučuje, to se odlučuje u okviru EU-a. Francusko predsjedanje planira organizirati jedan poseban skup vezan za partnerstvo sa zemljama zapadnog Balkana", rekla je hrvatska državna tajnica.

Kaže kako je pozvala sve zemlje Zapadnog Balkana da svojim postupanjima "čvrsto potvrde svoju stratešku orijentiranost prema Europskoj uniji", navodi “Jutarnji list”.

Bugarska, članica EU-a, zbog pitanja identiteta i jezika blokira približavanje Sjeverne Makedonije članstvu u Uniji.

"Ti razgovori uvijek traju i stalno potičemo Bugarsku da zajedno sa Sjevernom Makedonijom zaista iznađe dobro rješenje koje će omogućiti odmah otvaranje pregovora", kazala je Metelko Zgombić.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, uspostavila je 2014. godine Strategiju za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), kao način približavanja zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Europskoj uniji.

U sklopu te strategije zemlje međusobno surađuju u područjima prometa, zaštite okoliša i turizma koristeći EU fondove za financiranje zajedničkih projekata.

XS
SM
MD
LG