Dostupni linkovi

EU najavljuje slanje vojne opreme ukrajinskim vojnicima


Ukrajinski vojnici u vazduhoplovnoj bazi u Vasilkivu, oko 15 kilometara od Kijeva, nakon što je pogođeno skladište goriva, 27. februar 2022.
Ukrajinski vojnici u vazduhoplovnoj bazi u Vasilkivu, oko 15 kilometara od Kijeva, nakon što je pogođeno skladište goriva, 27. februar 2022.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Josep Borell je saopštio da će ministrima inostranih poslova predložiti da se ukrajinske oružane snage pomognu vojnom opremom.

Uoči susreta šefova evropkih diplomatija koji će 27. februara uveče biti održan u video-formatu, Borell je najavio da će predložiti da se iskoritsti takozvani mirovni fond za dve mere hitne pomoći.

"One imaju za cilj da finansiraju snabdevanje ubojitim materijalom herojske ukrajinske vojske, koja se bori sa žestokim otporom protiv ruskih osvajača i obezbedi hitno potrebne nesmrtonosne zalihe, poput goriva", saopštio je Borell.

Kako se navodi u saopštenju, visoki predstavnik EU će predložiti da se obezbedi mera koja se sastoji od smrtonosne opreme, kao što je municija, i mera za nesmrtonosnu opremu i zalihe za ukrajinsku vojsku, kao što su gorivo i hitne medicinske potrepštine.

Ističe se da ovaj Borellov predlog dolazi nakon direktnog zahteva ministra inostranih poslova Ukrajine, Dmitra Kulebe 25. februara, u toku njegovog obraćanja evropskim šefovima diplomatija.

Na večerašnjem sastanku ministri će raspravljati i o oštrim ekonomskim sankcijama koje su kasno u subotu, 26. februara, donele brojne zemlje i Evropska komisija.

To uključuje isključenje određenog broja ruskih banaka iz sistema SWIFT, sprečavanje ruske centralne banke da raspoređuje svoje međunarodne rezerve i delovanje protiv ljudi i entiteta koji omogućavaju rat u Ukrajini i štetne aktivnosti ruske vlade.

Današnja rasprava ministara spoljnih poslova EU otvoriće put za brzo usvajanje svih neophodnih pravnih akata.

XS
SM
MD
LG