Dostupni linkovi

Za Ukrajinu novi set evropskih sankcija Rusiji nije dovoljan


Dečak na cesti pored ruševina u jednom od ukrajinskih razorenih gradova
Dečak na cesti pored ruševina u jednom od ukrajinskih razorenih gradova

Posljednji talas sankcija koje je Evropska unija (EU) nametnula Rusiji "nije dovoljan, poručio je zamjenik šefa ureda predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Ihor Zhovkva je u Madridu u utorak (31. maja) izjavio da je tempo sankcija Rusiji do sada bio prespor i da Ukrajina "nije zadovoljna" brzinom kojom im se šalje oružje.

"Ako mene pitate, rekao bih presporo, prekasno i definitivno nedovoljno", rekao je Zhovkva.

Ukrajina takođe nije zadovoljna tempom isporuke oružja sa Zapada.

"Definitivno nismo zadovoljni. Da smo bili zadovoljni, odmah bismo započeli oslobađanje Mariupolja i odbacili ruske snage iz Donbasa", naveo je.

Lideri EU dogovorili su plan za blokiranje više od dvije trećine uvoza ruske nafte. Zabrana je kompromis koji za sada neće uticati na uvoz nafte iz cjevovoda, nakon protivljenja Mađarske.

Ali u praksi, kako je rekla predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, obim zabrane će biti širi, jer su Njemačka i Poljska dobrovoljno ukinule sopstveni uvoz preko naftovoda do kraja ove godine.

Ruski stalni predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov poručio je da će Rusija naći druge uvoznike.

Zabrana o nafti je dio šestog paketa sankcija odobrenog na samitu u Briselu, oko kojeg je moralo da se usaglasi svih 27 država članica.

XS
SM
MD
LG