Dostupni linkovi

Učešće Vulina na konferenciji u Moskvi za EU 'ne doprinosi kredibilitetu'


Aleksandar Vulin (foto arhiv)

Učešće direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi, ne doprinosi kredibilitetu i spremnosti da Evropska unija ima posla sa nekim poput njega, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedan neimenovani briselski zvaničnik.

"Naravno, države članice EU to posmatraju [delovanja Vulina] i to će se odraziti u procesu pristupanja i u bilateralnim odnosima kako sa njim, tako i sa srpskim vlastima uopšte", naveo je ovaj zvaničnik u izjavi za RSE.

Upitan da prokomentariše ovu posetu, portparol EU Peter Stano je podsetio na reakciju povodom susreta održanog 23. maja između predsednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Evropska unija je bila jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu biti uobičajeni sa Putinovim režimom, u senci ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu", podsetio je Stano.

On se takođe osvrnuo na izjavu šefa evropske diplomatije Josepa Borrella koji je nakon sastanka ministara inostranih poslova EU poručio Srbiji da "održavanje bliskih veza sa Rusijom nije kompatibilno sa njenim procesom pristupanja u EU te je štetno po sopstveni nacionalni interes Srbije".

Poseta Aleksandra Vulina Moskvi je obelodanjena fotografijama koje je, u okviru vesti 24. maja, objavio Russia Today Balkan.

Na fotografijama se vidi šef BIA-e i drugi učesnici konferencije, među kojima je i Milorad Dodik.

Zvanična informacija o Vulinovom učešću na konferenciji u Moskvi nije objavljena na stranicama zvaničnih institucija u Srbiji.

Ambasade Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu kritikovale su učešće Vulina na konferenciji u Moskvi.

Evropski parlament je 10. maja usvojio Rezoluciju u kojoj se izražava zabrinutost zbog imenovanja Vulina na čelo BIA-e, koji se u tekstu rezolucije opisuje kao osoba "poznata po svojoj anti-EU i prokremaljskoj retorici".

XS
SM
MD
LG