Dostupni linkovi

EU poručuje Srbiji da očekuje da se uskladi sa evropskim sankcijama Rusiji


Evropska unija (EU) očekuje od zvaničnog Beograda da se usaglasi sa odlukama koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, poručneo je u Briselu.

"Očekujemo od svih zemalja koje žele bliže odnose sa EU da budu usklađene sa našom politikom snakcija", poručio je glavni portparol Evropske komisije (EK) Eric Mammer (Erik Mamer).

Ana Pisonero, portaprolka EK nadležna za pitanja proširenja je podsetila na izjavu šefa evropske diplomatije Josepa Borella (Žozep Borelj) nakon vanrednoig ministarskog sastanka u nedelju uveče, 27. februara, koji je poručio da "EU mora da pogleda šta se dešava sa stavovima usklađivanja balkanskih zemalja, kandidata za EU sa našom spoljnom politikom".

"Od zemalja kandidata, kao što je Srbija, se očekuje da se usaglasi sa odlukom i stavom EU o spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima", proučila je Ana Pisonero.

Evropska unija je 22. februara kada je uvela prvi paket sankcija Rusiji, poručila da očekuje da Srbija pozitivno odgovori na zahtev da se uskladi sa spoljnom poltikom EU.

Predsednik Vučić je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost 25. februara, saopštio da Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući i Ukrajinu, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Srbija je jedina zemlja u region koja nije uskladila njenu spoljnu politiku sa politikom EU oko Rusije, time što nije uvela sankcije Rusiji.

XS
SM
MD
LG