Dostupni linkovi

EU da računa da će Srbija braniti stabilnost na Balkanu, poručila Brnabić


Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom (Nehammer) u Beogradu, 17. marta.
Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom (Nehammer) u Beogradu, 17. marta.

Evropska unija (EU) može da računa na Srbiju da će braniti mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, poručila je premijerka Srbije u Beogradu Ana Brnabić 17. marta.

Brabić je ovu poruku prenela novinarima posle susreta sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom (Nehammer) uz ocenu da zna da su mnogi u EU zabrinuti da se, kako je rekla, kriza u Ukrajini, ne prelije na Zapadni Balkan.

“U razgovoru sa austrijskim kancelarom želela sam potpuno jasno da istaknem da će Srbija na Zapadnom Balkanu nastaviti da vodi ulogu jedne od onih zemalja koja je stub stabilnosti”, rekla je Brnabić posle susreta sa Nehamerom.

Na novinarsko pitanje da li je bilo reči o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU, ili o posledicama eventualnog neusklađivanja, Branabić je ponovila da se Srbija uskladila sa svim deklaracija EU koje se tiču osude kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

“Nismo se pridružili onim deklaracijama koje se tiču uvođenja sankcijama Ruskoj federaciji. Mi imamo poseban stav prema tome, zato što smo zemlja koja je pretrpela ozbiljne sankcije, i mislimo da će sankcije kazniti obične ljude (u Rusiji)”, rekla je premijerka Srbije.

Kako je objasnila, Srbija kao zemlja kandidat ima obavezu da se postepeno uskladi sa spoljnom politikom EU.

“Dostigli smo 65,31 odsto usklađenosti, i trudićemo se da dodatno uskladimo. Kada postanemo član EU, taj procenat mora da bude 100 odsto. Do tada, moramo postepeno da usklađujemo našu spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU”, dodala je Brnabić.

Nehamer: Austrija kao most Zapadnog Balkana prema EU

Austrijski kancelar Karl Nehamer (Nehammer) rekao je novinarima da je u situaciji kada smo doživeli invaziju na jednu evropsku zemlju, jako važno za EU da se odredi i da jasan znak da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju EU i Evropi.

“Austrija sebe vidi kao most prema EU za zemlje Zapadnog Balkana i za nas je veoma važno da se taj postupak (pristupanja) ubrza”, rekao je austrijski kancelar.

Kako je dodao, poznato je da Rusija, ali i Kina, imaju veliki uticaj u ovom regionu.

“Činjenica je da Rusija ima veliki uticaj u ovoj regiji, kao i da Kina ima interes da se ovde pozicionira kada je reč o bezbednosnoj politici. Naša obaveza kao zemlje članice EU jeste da zajedno radimo (sa Srbijom i zemljama Zapadnog Balkana) da pronalazimo načine da probleme prevazilazimo”, dodao je Nehamer.

Branabić: Odnosi sa Rusijom tradicionalno dobri

Na novinarsko pitanje da li se nešto promenilo u odnosima Srbije i Rusije, nakon invazije na Ukrajinu, Brnabić je ocenila da današnji odnosi Srbije sa Rusijom “nisu mnogo drugačiji od bilo koje zemlje Evrope koja je zavisna od ruskog gasa.”

“Odnosi Srbije i Rusije su tradicionalno vrlo dobri. Povezuju nas kultura, tradicija i vera. Ali i neke stvari, kao što je na primer energetika”, rekla je prmijerka Srbije.

Kako da dodala, odnosi Srbije sa Rusijom promenjeni od početka rata u Ukrajini pre svega zbog kompanaije iz EU koje su odlučile da sprovode sankcije EU prema Rusiji.

"Tako da se i to odražava na našu ekonomiju”, dodala je Brnabić.

Kako je navela, principijelan stav Srbije da osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine ali i da ne želi da uvode sankcije Ruskoj Federaciji, nije nešto što u potpunosti pozdravljaju evropski partneri, ali ni ruska federacija.

“To je naš stav. Stav zemlje koja je prošla kroz agresiju 1999. godine. Koja je pred toga dugo bila pod sankcijama, kada su najviše trpeli naši građani. Tako da je Republika Srbija u jednoj specifičnoj situaciji, ali jeste zemlja koja poštuje međunarodna prava i međunarodne principe”, zaključila je Brnabić.

Evropski parlament je 1. marta pohvalio države Zapadnog Balkana koje su se pridružile sankcijama protiv Rusije i nazvao ih “evroatlantskim saveznicima”.

Srbija se, s druge strane, nije pridružila sankcijama protiv Rusije, ali jeste 2. marta potpisala rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojom se izražava zabrinutost zbog invazije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine.

Rusija je počela invaziju na Ukrajinu 24. februara, što je prouzrokovalo egzodus više od tri miliona izbeglica ka evropskim državama kako su saopštile Ujedinjene nacije. Ruske trupe ušle u Ukrajinu iz više pravaca, uključujući i teritoriju Belorusije.

Vučić i Nehamer o evrointegracijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa kancelarom Austrije Karlom Nehamerom o najvažnijim aspektima bilateralne saradnje, evropskim integracijama Srbije i situaciji na Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju, odnose sa Austrijom ocenio kao veoma dobre i ponovio “čvrsto opredeljenje” Srbije za njihovo dalje jačanje i dalji razvoj ekonomske saradnje.

Austrijski kancelar Nehamer rekao je da su Srbija i Austrija dobri partneri, dok je povodom evrointegracija ocenio, kako se navodi, da je od "velikog značaja" da se EU "jasno odredi" u pogledu pripadnosti zemalja Zapadnog Balkana Uniji, kao i da je neophodno da proces pridruživanja bude ubrzan.

“Sagovornici su se saglasili da Srbija i Austrija pridaju veliki značaj zajedničkom suprotstavljanju globalnim izazovima današnjice”, zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG