Dostupni linkovi

Plan Varhelji-Silva: Sofija ne menja pozicije, za Skoplje dobar osnov


Šef portugalske diplomatije Augusto Santosh Silva, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i evrokomesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji u Skoplju 21. maja 2021. godine
Šef portugalske diplomatije Augusto Santosh Silva, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i evrokomesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji u Skoplju 21. maja 2021. godine

Šef portugalske diplomatije Augusto Santosh Silva i evrokomesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji u petak, 21. maja su posetili Sofiju i Skoplje, gde su rukovodećim ljudima Bugarske i Severne Makedonije predstavili predlog koji bi trebao otvoriti put ka početku pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

Od izuzetne je važnosti skoro održavanje međuvladine konferencije i formalni početak pristupnih pregovora za članstvo Severne Makedonije u Evropsku uniju. Ovo je naglašeno na sastanku predsednika Steva Pendarovskog sa ministrom spoljnih poslova Portugalije Augustom Silvom, čija je zemlja aktualni predsedavajući u EU.

Tokom susreta je razgovarano o mogućnostima napretka Severne Makedonije u evro-integracijama, uoči održavanja Saveta EU u junu. Pendarovski i Silva su razmenili informacije i mišljenja o bilateralnim pitanjima vezanim za dobrosusedske odnose, u kontekstu prevazilaženja problema sa Bugarskom, saopštio je kabinet predsednika.

Premijer Zoran Zaev je nakon susreta sa Varheljijem i Silvom, ocenio da imamo dobar osnov za uklanjanje prepreka za otvaranje pregovora sa EU, uz rešenje koje ne zadire u makedonska identitetska pitanja i koje je prihvatljivo i za krucijalne pozicije Bugarske.

“Mi ćemo ozbiljno i odgovorno razgledati sve detalje predloženog rešenja. Postoji dobar osnov da se nađe rešenje koje će otvoriti put za početak pregovora sa EU”, naglasio je Zaev.

Poruke iz Sofije

Ministar Silva je sa evrokomesarom Varheljijem došao u Skoplje iz Sofije, gde su se susreli sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim i sa pretstavnicima vlade, u pokušaju da se bugarski veto povuče i da se omogući da Severna Makedonija počne pregovore za članstvo u EU.

Proširenje Evropske unije se mora zasnivati na postizanju održivih rezultata u izgradnji dobrosusedskih odnosa na Balkanu i ovo treba biti nepovratan proces, izjavio je predsednik Radev na susretu sa evropskim dvojcem.

“Za Bugarsku su evro-perspektiva Zapadnog Balkana i proširenje EU neosporni prioriteti”, istakao je šef bugarske države.

On je dodao da ne želi da vidi samo deklaracije, nego jasne garancije za njihovu nacionalnu bezbednost i nacionalne interese.

Za Bugarsku je, kako je objavila bugarska agencija BGNES pozivajući se na nezvanične izvore, neprihvatljiv predlog koji su u Sofiju doneli evrokomesar za proširenje EU, Oliver Varhelji i portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Santosh Silva.

Diplomatski dvojac Varhelji- Silva u Sofiji i Skoplju su prezentirali predlog kojim bi trebalo da se deblokiraju evrointegracije Severne Makedonije, koju je Bugarska nedavno stopirala sa tvrdnjom da susedna zemlja ne ispunjava obaveze međunarodnog dogovora, najviše povezanih sa istorijom.

U međuvremenu, bugarska agencija BGNES, pozivajući se na svoje izvore, tvrdi da su predlozi portugalskog predsedništva EU o prihvatanju pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom, apsolutno neprihvatljivi za Bugarsku jer vraćaju proces godinu unazad.

Predlozi, piše BGNES, u praksi znače sklanjanje svake garancije o ispunjenju mogućih dogovora, koje su osnovni problem u odnosima sa susednom zemljom.

Predlozi su u suprotnosti sa bugarskom pozicijom preslikanom u rešenjima svih bugarskih vlasti i podržanom jednoglasno od svih političkih partija u zemlji.

U predlogu portugalskog predsedništva, navodi agencija, predviđaju se jednostrane deklaracije Bugarske i Severne Makedonije, a predlaže se “da Severna Makedonija prizna da je makedonski jezik kodificiran 1945. godine”, ali to je, kako pišu, odavno priznata činjenica od vlasti u Skoplju.

Takođe se predlaže da obe države razmene deklaracije o kratkom i dugačkom imenu Severne Makedonije, a kao apsolutni presedan agencija ocenjuje to što se u predlogu govori o crvenim linijama Severne Makedonije.

Prema pisanju bugarskih medija, ovaj dokument je ustvari ponavljanje već predloženog rešenja nemačkog predsedništva u EU krajem prošle godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG