Dostupni linkovi

Zvaničnici EU osudili napad na kosovsku policiju


Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj, decembar 2020.
Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj, decembar 2020.

Visoki evropski zvaničnici u subotu su oštro osudili napad na pripadnike kosovske policije u selo Banjska na severu Kosova, u kojem je ubijen jedan policijac.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije (EU) Žozep Borelj (Josep Borrell) u saopštenju je naveo da osuđuje "gnusan napad naoružane bande na pripadnika kosovske polcije"

Borelj je upozorio da je "više nevinih života ugroženo u tekućim sukobima u okolini manastira Banjska" i tražio da napadi hitno prestaju.

On je naglasio da su EU i njene članice više puta pozivale sve aktere da rade na deeskalaciji situacije na severu Kosova.

"Odgovorni počinitelji moraju se suočiti s pravdom", napisao je na društvenoj mreži X.

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala-Švarc (Donika Gërvalla-Schwarz) kritikovala je reakciju Borelja na napad u kojem je ubijen kosovski policajac, a više njih povređeno.

"Teroristi ubiju policijca - i vi pozivate 'sve aktere'. Ni reči podrške za policiju. čak ni protiv terotrista!", navela je Donika Gervala-Švarc na drtuštvenoj mreži X.

Ona je dodala "kako članice EU mogu da tolerišu ovakav cinizam".

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) je takođe najoštrije osudio napad na kosovsku policiju.

"Nasilje se mora odmah prekinuti", podvukao je Varhelji u reakciji na društvenoj mreži X.

On je izrazio podršku radu EULEX-a i KFOR-a na terenu i pozvao na potpunu istragu.

Izaslanik EU za pregovore Kosova i Srbije Miroslav Lajčak u osudi napada na kosovsku policiju istakao je da je "nasilje u bilo kojem obliku je apsolutno nedopustivo".

"Moje srce je uz žrtve, njihove porodice i kolege. Počinitelji moraju biti privedeni pravdi. Svi se moraju odmah vratiti dijalogu", napisao je Lajčak na društvenoj mreži X.

U reakciji na događanja na severu Kosova, američki ambasador u Prištini Džef Hovernijer (Jeff Hovenier) osudio je "orkestrirane, nasilne napade na kosovsku policiju".

Kosovski zvaničnici su za ubistvo policajca okrivili Srbiju.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) izjavio je da je manastir u selu Banjska na severu Kosova "izvor oružanih napada" u okolnom području.

"Napad je došao i još traje od pripremljenih profesionalnih postrojbi u čijem sastavu je više od 30 uniformiranih, maskiranih i vojno opremljenih osoba, sa oklopnim vozilima i teškim naoružanjem raznih vrsta", kazao je Svečlja.

Premijer Kosova Aljbin Kurtin (Albin) je na konferenciji za novinare pokazao fotografije na kojima se, kako on tvrdi, nalaze profesionalne uniformisane snage, ali nije jasno rekao čije. U tom kontekstu je naveo da lokalno srpsko stanovništvo "nema vozila koja se vide na slici".

Eparhija raško-prizrenska saopštila je prethodno da je zabrinuta jer je "grupa naoružanih, maskiranih ljudi upala blindiranim vozilom u manastir u Banjskoj, razbivši zatvorenu kapiju Manastira".

U prvoj reakciji iz Srbije na ubistvo policajca predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, izjavio je da je premijer Kosova "odmah prvi pojurio da optuži Srbe".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi u nedelju popodne trebalo da se obrati.

XS
SM
MD
LG