Dostupni linkovi

NATO i EU osudili napade na KFOR trupe na severu Kosova


Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku Josep Borrell
Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku Josep Borrell

NATO i Evropska unija(EU) "najoštrije" su osudili napade na trupe KFOR-a na severu Kosova, koji su doveli do toga da je jedan broj njih povređen.

"Takvi napadi su potpuno neprihvatljivi. Nasilje mora odmah prestati. Pozivamo sve strane da se uzdrže od akcija koje dodatno podstiču tenzije i da se uključe u dijalog", navodi se u saopštenju portparola severoatlanstkog saveza.

Dodaje se da će pripadnici mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR) preduzeti će sve neophodne radnje za održavanje bezbednog okruženja i nastaviti da deluje nepristrasno, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine.

Dan ranije tamo su se grupe srpskih demonstranata koje su se protivile postavljanju novih albanskih predsjednika sukobile sa mirovnim snagama KFOR-a.

Najmanje 25 vojnika je povređeno, kao i desetine demonstranata.

"Nasilni akti počinjeni nad trupama KFOR-a, medijima, civilima i policijom apsolutno su neprihvatljivi", rekao je visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku Josep Borrell (Žozep Borelj).

On je putem objave na Tviteru rekao da EU traži od kosovskih vlasti i demonstranata da "odmah i bezuslovno" deeskaliraju situaciju.

"Očekujemo da se stranke ponašaju odgovorno i da dijalogom odmah pronađu političko rješenje", rekao je Borel.

Od jutra 29. maja, grupe Srba protestuju u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću zbog nasilnog ulaska novih gradonačelnika opština na severu u opštinske zgrade u petak, 26. maja.

U sukobima sa srpskim demonstrantima tog dana povređeno je najmanje pet policajaca.

Iako je Vlada Kosova intervenciju policije okvalifikovala kao ustavnu, izazvala je reakciju međunarodne zajednice koja je rekla da je upotreba sile neprihvatljiva.

Kao odgovor, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je da se srpska vojska stavi u stanje visoke borbene pripravnosti.

Tenzije su ponovo porasle u opštinama na severu Kosova nakon što su izabrani gradonačelnici koji su izašli na vanredne izbore 23. aprila – svi Albanci.

Dosadašnji čelnici četiri opštine na severu, Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, bili su sa Srpske liste.

Oni su, međutim, u novembru prošle godine podneli ostavke u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova da preregistruje automobile na RKS – registarske oznake Republike Kosovo.

Izbore 23. aprila bojkotovali su Srpska lista i većinsko srpsko stanovništvo na severu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove predsednike.

Međunarodna zajednica osudila je odluku Vlade Kosova da gradonačelnici nasilno uđu u zgrade opština i pozvala vlasti na uzdržanost i povlačenje.

XS
SM
MD
LG