Dostupni linkovi

Rusija 'pogodila devet elektrana', veći dio Ukrajine bez struje


Ekipe hitne pomoći ispred jedne od uništenih zgrada u Krivij Rihu, Ukrajina, 16. decembar 2022.
Ekipe hitne pomoći ispred jedne od uništenih zgrada u Krivij Rihu, Ukrajina, 16. decembar 2022.

Rusija je u petak ispalila više od 70 projektila na Ukrajinu u jednom od svojih najvećih napada od početka invazije.

Bez struje je drugi najveći grad Harkiv, a Kijev je prisiljen da uvede izvanredna isključenja u cijeloj zemlji, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Dvije su osobe poginule kada je pogođen stambeni blok u središnjem Krivij Rihu, a druga je poginula u granatiranju u Hersonu na jugu, rekli su zvaničnici.

Ruski dužnosnici u okupiranoj istočnoj Ukrajini rekli su da je 12 ljudi poginulo u ukrajinskom granatiranju.

Kijev je kasno u četvrtak upozorio da Moskva planira novu sveobuhvatnu ofanzivu početkom sljedeće godine, oko godinu dana početka agresije u februaru 2022., koja je uništila ogromna područja Ukrajine, ali je malo toga stavila pod kontrolu Moskve.

Rusija je bacala projektile na ukrajinsku energetsku infrastrukturu gotovo sedmično od početka oktobra nakon nekoliko poraza na bojnom polju, ali čini se da je napad od petka prouzročio više štete od mnogih drugih, sa snijegom i ledom koji su sada rašireni.

Rusija je letjela ratnim zrakoplovima blizu Ukrajine kako bi pokušala odvratiti njezinu protuzračnu odbranu, priopćile su ukrajinske zračne snage.

Samo na Kijev ispaljeno je oko 40 ruskih projektila, riječi su glasnogovornika vojske Kijevske oblasti Mihajla Šamanova, koji je istakao da ih je 37 srušila ukrajinska protuzračna odbrana.

"Ovaj napad bio je jedan od najvećih od početka rata", ocijenio je Šamanov.

Ministar energetike Ukrajine Herman Halušenko objavio je da su ruski projektili pogodili devet elektrana.

Ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo navela je da je više od pola potrošača u Ukrajini ostalo bez struje zbog raketnih udara.

"Golemi raketni napadi diljem Ukrajine uzrokovali su gubitak više od polovice kapaciteta elektroenergetskog sistema", saopćio je Ukrenergo.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ranije je objavio da je opskrba vodom u glavnom gradu u prekidu.

I javni prijevoz podzemnom željeznicom je u prekidu jer se stanice metroa koriste kao skloništa zbog posljednjeg ruskog napada.

Gradonačelnik Harkiva Igor Terekov izvijestio je da je cijeli ovaj grad na sjeveroistoku zemlje ostao bez struje.

Terekov je u objavi na Telegramu naveo da je šteta "kolosalna", dodajući kako inženjeri rade na popravcima.

I lokalni dužnosnici crnomorske regije Odese i sjeverne regije Sumi objavili su da je pogođena kritična infrastruktura.

Još nema potpunih informacija o infrastrukturi koja je pogođena.

Rusi 'prvi put koristili strateški bombarder'

Juri Ihnat
Juri Ihnat

Glasnogovornik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Juri Ihnat rekao je na pres-konferenciji 16. decembra kako su novi ruski projektili lansirani sa strateškog bombardera tipa Tu-95 te, kako je riječ o projektilima tipa Kh-555 i Kh-101. Ruska

"Crnomorska flota je također sudjelovala u napadu lansiranje projektila tipa Kalibr, a u napadu su lansirani i projektili tipa S-300 te X-22, koji su ispaljeni s bombardera tipa Tu-22M3", rekao je.

Na nebu su uočeni i ruski avioni tipa MiG-31K, rekao je Ihnat, i istakao kako su "po prvi put okupatori koristili strateške bombardere Tu-95 s područja Engels, na kojem su ti avioni locirani".

"Uz to, zabilježili smo lansiranja i sa sjevera Kaspijskog mora", rekao je Ihnat.

Engels je zračna baza u Rusiji za koju Moskva tvrdi da je prije desetak dana bila na meti dronova lansiranih iz Ukrajine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG