Dostupni linkovi

EU najavljuje sankcije Rusiji


Ambasadori država članica Evropske unije (EU) se sastaju u 9.30 kako bi razgovarali o sankcijama protiv Rusije. Prema briselskim zvaničnicima, evrospke sankcije bi trebalo da se usvoje već ovog popodneva, u utorak 22 februara.

Usvajanje sankcija u utorak je u belgijskim lokalnim medijima jutros najavila Sophie Willmes (Sofi Vilmes), ministarka inostranih poslova Belgije.

Odluka o sankcijama dolazi nakon što je ruski predsednik, Vladimir Putin, u ponedeljak 21 februara saopštio da je priznao nezavisnost separatističkih regiona na istoku Ukrajine, Donjeck i Luhansk, i nakon toga poslao trupe u ovim područjima Ukrajine.

Za sada nije poznato o kakvim sankcijama će raspravljati predstavnici država članica Evropske unije. Nezvanično se spominje lista sa imenima ruskih zvaničnika, mada nema potvrde da li će na listi naći i ime ruskog predsednika, Vladimira Putina.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Bajden) je u ponedeljak potpisao izvršnu naredbu o uvođenju sankcija za dva separatistička regiona u istočnoj Ukrajini kojima je ruski predsednik priznao samostalnost.

XS
SM
MD
LG