Dostupni linkovi

U najnovijem paketu sankcija, EU predviđa derogaciju za Zapadni Balkan


Ova odredba se odnosi na one zemlje regiona koje nemaju izlaz na more i koje preko Hrvatske uvoze sirovu naftu
Ova odredba se odnosi na one zemlje regiona koje nemaju izlaz na more i koje preko Hrvatske uvoze sirovu naftu

Ministri energetike Evropske unije (EU) će u okviru novog paketa sankcija verovatno odobriti i meru kojom će se zemlje Zapadnog Balkana izuzeti od ograničenja koje se odnosi na rusku sirovu naftu. Ova mera ima za cilj moguće izbegavanje zaobilaženja sankcija.

“Da bi se zaštitila energetska sigurnost Zapadnog Balkana, potrebno je predvideti derogaciju kojom bi se omogućio tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosečnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbeglo zaobilaženje (sankcija)”, stoji u tekstu predloga novih mera koje EU namerava da uvedene protiv Rusije, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Ova odredba se odnosi na one zemlje regiona, koje nemaju izlaz na more i koje preko Hrvatske uvoze sirovu naftu.

Oko ovih mera i novog paketa sankcija ministri energetike će raspravljati i odlučivati na vanrednom sastanku koji će biti održan 30. septembra.

Mere se tiču uglavnom određivanja ograničnjena cena nafte i odlučiće se zabrana transporta nafte čija cena prelazi dogovorenu ograničenu cenu koju se očekuje da Unija postavi.

Prilikom usvajanja petog paketa sankcija protiv Rusije, u aprilu ove godine, EU je na sličan način izuzela Srbiju čime je omogućeno da se nastavi neometano snabdevanje domaćeg tržišta naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Ministri energetike EU će u toku rasprave odlučivati i oko varnednih mera koje se odnose na neočekivanu dobit energetskih kompanija. Na istom sastanku će se raspravljati i o ograničenju cene plina.

Blok od 27 zemalja članica pregovara o mjerama koje je prošle sedmice predložio Brisel kako bi se pokušalo obuzdati skok cijena energenata koji potiče rekordno visoku inflaciju i prijeti recesijom.

Dogovorom bi sve zemlje EU uvele porez na višak profita kompaniji za fosilna goriva ostvaren 2022. ili 2023. i vratile prihode koje jeftini proizvođači električne energije ostvaruju od ogromnih troškova električne energije.

‘Zapušene’ turbine ruskog gasa za EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

XS
SM
MD
LG