Dostupni linkovi

EU zabranjuje uvoz zlata kao dio sedmog paketa sankcija protiv Rusije


Izvoz ruskog zlata prošle je godine navodno iznosio više od 15 milijardi dolara.
Izvoz ruskog zlata prošle je godine navodno iznosio više od 15 milijardi dolara.

Veleposlanici Europske unije (EU) usvojili su novi paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu.

Paket uključuje zabranu uvoza ruskog zlata i zamrzavanje imovine Sberbanke, najveće ruske banke, u EU.

Češka, koja trenutno predsjeda EU u roku od šest mjeseci, rekla je da će nove sankcije uskladiti EU sa svojim partnerima iz Grupe sedam (G7).

Paket također pojačava provedbu i zatvara rupe u zakonu, objavilo je na Twitteru češko predsjedništvo EU.

Vodeće ekonomije G7 zabranile su uvoz ruskog zlata u lipnju. Druge industrijalizirane zemlje također su zabranile uvoz ruskog zlata, koje su bogati Rusi kupovali kako bi ublažili posljedice međunarodnih sankcija.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je mjere prošli tjedan, rekavši da će pomoći u učinkovitijem provođenju ranijih sankcija i produžiti ih do siječnja 2023.

"Moskva mora nastaviti plaćati visoku cijenu za svoju agresiju", dodala je.

U paket sankcija, sedmi odobren od strane EU otkako je Rusija pokrenula invaziju u veljači, obuhvaća se više pojedinaca koji se smatraju odgovornima za rat na popis onih koji su pogođeni zabranom putovanja i zamrzavanjem imovine, reklo je češko predsjedništvo.

Osim toga, mjerama se također deblokira imovina u ruskim bankama povezana s trgovinom hranom i gnojivima u nastojanju da se odgovori na tvrdnje Moskve da sankcije protiv nje uzrokuju prehrambenu krizu.

To je bila "obveza da sankcije neće ugroziti sigurnost hrane i energije diljem svijeta", rekla je češka vlada.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Glavni gradovi EU trebaju potpisati prijedlog o sankcijama, što se smatra formalnošću prije nego što mjere pravno stupe na snagu nakon objave u službenom listu EU, koja se očekuje 21. srpnja.

Šest prethodnih paketa sankcija bili su usmjereni na rusko gospodarstvo, financijski sustav, središnju banku, najviše vladine dužnosnike, kao i ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegov najuži krug.

Posljednji krug sankcija donesen je u lipnju i nametnuo je zabranu većine uvoza ruske nafte.

Izvor: Reuters, AFP i dpa

XS
SM
MD
LG