Dostupni linkovi

EU: Kampanja Rusije i Kine u cilju potkopavanja zapadnih vakcina


Kina i Rusija su pojačale kampanje "dezinformacija koje sponzoriše država" ocrnjujući vakcine protiv COVID-19 razvijene na Zapadu, istovremeno promovišući svoje, navodi se u izveštaju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), prenosi redakcija RSE na engleskom jeziku.

„Takozvana ‘diplomatija vakcina’ sledi logiku nulte igre” koja pokušava da „potkopa poverenje u vakcine zapadne proizvodnje, institucije EU i zapadnoevropske strategije vakcinacije,“ ističe EEAS.

U pomenutom dokumentu se naglašava da su se ruski mediji, vlasti i državne kompanije ujedinili u cilju promovisanja vakcine Sputnjik V, dok su „antagonističkim porukama“ optuživali EU za „sabotiranje“ ruskog proizvoda.

To je, kako navode u Briselu, deo kampanje sejanja nepoverenja u Evropsku agenciju za lekove (EMA).

„Mediji pod kontrolom Kremlja, uključujući zvanični Tvitter nalog Sputnik V, nastojali su da potkopaju poverenje javnosti u [EMA] i bace sumnju u njene procedure i političku nepristrasnost,“ ocenjuje EEAS.

“Od početka 2021. u bazi podataka EUvsDisinfo registrovano je više od sto novih primera dezinformacija o vakcinaciji, koji se mogu pripisati Kremlju,” navodi se u izveštaju.

Kremlj je u martu odbacio slične optužbe američkih zvaničnika, navodeći da Rusija nikada nije učestvovala u kampanjama širenja dezinformacija na štetu vakcina protiv korona virusa drugih zemalja.

U međuvremenu, Kina promoviše svoje vakcine kao „pogodnije za zemlje u razvoju“, uključujući i one sa zapadnog Balkana, dok istovremeno koristi „obmanjujuće narative“ o bezbednosti zapadnih vakcina, pa čak i o poreklu korona virusa, navodi se u izveštaju.

Mađarska je u februaru postala prva članica EU koja je počela da koristi rusku vakcinu, kao i kinesku, iako ih EMA nije odobrila, dok Austrija i Nemačka ističu da pregovaraju o kupovini Sputnjika V.

EMA je u martu započela procenjivanje ruske vakcine "Sputnjik V", ali još nije odobrila njenu upotrebu na teritoriji Unije.

Prošlog meseca je pala Vlada Slovačke nakon što je njen premijer sklopio tajni dogovor o kupovini 2 miliona doza Sputnjika V, uprkos neslaganju koalicionih partnera.

XS
SM
MD
LG