Dostupni linkovi

Njemačka pokrajina kupuje rusku vakcinu Sputnik, čeka odobrene EMA-e


Doze ruske vakcine Sputnik V
Doze ruske vakcine Sputnik V

Njemačka pokrajina Bavarska potpisala je sporazum o kupovini 2,5 miliona doza ruske vakcine protiv korona virusa Sputnik V (Sputnjik Ve) nakon što ju odobre evropski regulatori.

Markus Soeder, premijer ove pokrajine na jugoistoku Njemačke, rekao je 7. aprila da je Bavarska potpisala memorandum o razumijevanju za snabdijevanjem Sputnikom V.

Ako vakcinu Sputnik V odobri Evropska agencija za lijekove (EMA), Bavarska će dobiti oko 2,5 miliona doza putem kompanije koja će proizvoditi vakcinu u bavarskom gradu Illertissen, rekao je Soeder.

Proizvodnja u Illertissenu mogla bi započeti ove godine, rekao je Bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek.

Memorandum uključuje mogućnost uvoza i lijeka, rekao je Holetschek, dodajući: "To je veoma efikasna vakcina."

EMA trenutno razmatra upotebu vakcine Sputnik V u EU. Očekuje se da će stručnjaci EMA-e otputovati u Rusiju kasnije ovog mjeseca kako bi se dodatno informisali o proizvodnji i skladištenju vakcine.

Rusija je odobrila Sputnik V za upotrebu u augustu 2020. godine, čime je postala prva odobrena vakcina protiv COVID-a 19 iako medicinska ispitivanja tada još nisu bila završena.

EMA će istražiti ta ispitivanja i jesu li slijedila "dobru kliničku praksu", izvještava Financial Times 7. aprila, pozivajući se na anonimne izvore upoznate s postupkom odobrenja EMA-e.

Izvori su rekli da postoji etička zabrinutost zbog načina na koji je Sputnik V testiran prije puštanja u širu upotrebu.

Njemačka vlada, koja se suočila s kritikama zbog sporog uvođenja vakcine u borbu s isporukama, rekla je prošlog mjeseca da će biti otvorena za upotrebu Sputnika V ako to odobri EMA.

EU ne treba rusku vakcinu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Alžir je takođe objavio vijest o Sputniku V 7. aprila, rekavši da će u septembru započeti proizvodnju vakcine u partnerstvu s Moskvom.

Proizvodnja će biti namijenjena afričkim zemljama, rekao je alžirski ministar farmaceutske industrije 7. aprila.

Ova sjevernoafrička zemlja, koja je već primila 50.000 doza Sputnika V, izjavila je u februaru da pregovara s Rusijom o proizvodnji vakcine.

Vakcina će se proizvoditi u partnerstvu s državnom firmom farmaceutskih proizvoda Saidal, koja će dobiti pomoć iz indijske laboratorije specijalizovane za proizvodnju vakcina, rekao je Benbahmed.

"Tri odbora rade na transferu tehnologije koju pruža ruska strana," rekao je Benbahmed. "Alžir će imati svoj udio i odgovornost u vakcinaciji afričkog stanovništva."

XS
SM
MD
LG