Dostupni linkovi

EU nema instrumente koji bi sprečili letove Air Serbia ka i iz Rusije


Avio kompanije iz Srbije su među retkima koje i dalje saobraćaju ka i iz Rusije
Avio kompanije iz Srbije su među retkima koje i dalje saobraćaju ka i iz Rusije

Evropska unija nema instrumenata kako bi sprečila Air Serbia da sprovede letove prema Moskvi i natrag, rečeno je novinarima u Briselu.

“U skladu sa našim merama, neće biti moguće da jedna ruska kompanija, prodaje avionsku kartu iz Moskve do Beograda i od Beograda do Brisela. Međutim, ukoliko Srbija ne uskladi njenu politiku, onda Air Serbia bi mogla da prodaje te karte jer mi nismo produžili mere za eksteritorijalnosti”, objasnio je novinarima jedan stručnjak u Evropskoj komisiji.

Naime, kako su objasnili eksperti iz Evropske komisije, brisleske institucije misle da je neprikladno da u ovom trenutku, sprovedu takozvano “proširavanje eksteritorijalnosti mera”.

Zbog agresije Rusije na Ukrajinu prekinut je vazdušni saobraćaj većine evropskih zemalja sa Rusijom. Avio kompanije iz Srbije su među retkima koje i dalje saobraćaju ka i iz Rusije.

Potvrđeno je u EU da se od svih trećih zemalja traži da se usklade sa merama EU koje se odnose na zatvaranja važdušnog prostora za Rusiju, te da su skoro sve zemlje to učinile, osim Srbije.

Srbija, zemlja klandidat za članstvo u EU nije uskaldila njenu spoljnu politiku sa politikama EU, tako što nije uvela sankcije Rusiji nakon agresije na Ukrajinu.

Tako, Srbija nije zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione. Međutim, ruskim kompanijama avionski saobraćaj otežava činjenica da je Srbija okružena državama koje su zabranile ruskim avionima da preleću preko njihove teritorije. Sa druge strane, srpski avio prevoznik “Air Srbija” može nesmetano da leti i preko evropskih zemalja do Moskve.

Zatvaranje evropskog neba za Rusiju uslijedilo je u sklopu sankcija koje je Evropska unija kontinuirano uvodila od kada je počela invazija na Ukrajinu prije šest dana.

XS
SM
MD
LG