Dostupni linkovi

Ministri EU formalno potvrdili izmene poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom


Zastava EU ispred sjedišta Evropske komisije, u Briselu, 1. februara 2023.
Zastava EU ispred sjedišta Evropske komisije, u Briselu, 1. februara 2023.

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) usvojili su izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Izmjene se odnose na obaveze te države koje proizilaze iz sporazuma koji su sa Kosovom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu.

Nakon što ga je Savet ministara EU odobrio, poglavlje 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom sada je i zvanično izmenjeno i dopunjeno.

Brisel će pisanim putem obavestiti Srbiju o izmenama.

Poglavlje 35 u pristupnim preovorima između Brisela i Beograda odnosi se na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

U usaglašenom tekstu u poglavlju 35 navodi se da će unapređenje pregovora Srbije o pristupanju u EU biti vođeno napretkom te države u pripremama za pristupanje.

To će se, kako se navodi, "posebno meriti u odnosu na kontinuirano angažovanje Srbije na vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtevima sadržanim u tački 23 pregovaračkog okvira".

EU osudila negiranje srebreničkog genocida na skupu u Banjaluci

Zabrinjavajuće hapšenje kosovskih policajaca u Srbiji, kaže portparol EU

U tekstu u koji RSE ima uvod takođe se ističe da Srbija treba da u potpunosti sprovodi svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije, prema njegovom Aneksu za implementaciju, dogovorenom 18. marta 2023.

"Sve rasprave u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga uz podršku EU", navodi se u usaglašenom tekstu izmena poglavlja 35 u pregovaračkom okviru između Brisela i Beograda.

Portaprol EU Peter Stano je povodom formlanog usvajnja naveo da su i Srbija i Kosovo prihvatile da će njihove obaveze koje proizilaze iz Sporazuma od puta do normalizacije postati sastavni deo njihovih puteva evropskih integracija.

Portaprol EU Peter Stano
Portaprol EU Peter Stano

Aneks o implementaciji zaključen marta 2023. u Ohridu, prema njemu, takođe odražava tu posvećenost dve strane.

“Pozdravljamo današnje usvajanje od strane Saveta ažuriranih privremenih merila, uključujući i Sporazum u Poglavlju 35 pristupnih pregovora Srbije”, izjavio je Stano.

“Očekujemo da obe strane implementiraju Sporazum i sve ostale obaveze u okviru dijaloga na čekanju, jer je to ključno za njihove evropske puteve”, dodao je on.

Budući da Kosovo, za razliku od Srbije, nema status kandidata za punopravno članstvo, obaveze iz dijaloga za zemlju biće obuhvaćene u Specijalnoj grupi za normalizaciju.

Stano je potvrdio da će i dnevni red sledećeg sastanka te Specijalne grupe takođe biti ažuriran u skladu sa tim.

XS
SM
MD
LG