Dostupni linkovi

EU osudila negiranje srebreničkog genocida na skupu u Banjaluci


Skup "Srpska te zove" uoči početka, Banja Luka, BiH, 18. april 2024.
Skup "Srpska te zove" uoči početka, Banja Luka, BiH, 18. april 2024.

Evropska unija je osudila "ponovljeno negiranje činjenica o srebreničkom genocidu" tokom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske i mitinga "Srpska te zove" održanih 18. aprila, saopšteno je iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Delegacija EU se oglasila saopštenjem dva dana nakon što je na sjednici entitetskog parlamenta usvojen izvještaj koji negira genocid, što je ponovljeno na skupu pristalica Saveza nezavisnih socijaldemokrata, stranke Milorada Dodika, i njegovih koalicionih partnera, održanom u Banjaluci.

Miting u Banjaluci protiv nacrta UN-ove Rezolucije o Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Vlasti u RS su reagovale nakon što je najavljeno da bi u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija trebalo početkom maja da se raspravlja o Rezoluciji o Srebrenici, koju su inicirale Njemačka i Ruanda.

U Nacrtu ovog dokumenta se, između ostalog, traži osuda poricanja genocida i veličanje odgovornih za ubistvo oko 8.000 bošnjačkih civila u Srebrenici u julu 1995. godine.

Iz Delegacije EU ističu da "genocid počinjen na prostoru Srebrenice u julu 1995. godine nije stvar nečijeg ličnog stava".

"Riječ je o istorijskoj činjenici, utvrđenoj u sudskim procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine", naglašavaju iz EU.

Poručuju da "u Evropi nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca i odbacujemo svako negiranje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje srebreničkog genocida".

U saopštenju se takođe ističe da je polazni osnov za istinsko pomirenje "empatija i uvažavanje stradanja svih žrtava" za šta svi moraju uložiti napore, kao i da su "nesporna stradanja bh. građana svih nacionalnosti tokom rata od 1992. do 1995. godine".

"Međutim, osporavanje detaljno utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu je istorijski netačno, stvara dodatni bol i traumu za porodice žrtava i otežava ključnu zadaću izgradnje mostova i pomirenja", ističe se u saopštenju.

Pozvali su sve političke lidere da se suzdrže od provokativne retorike ili poteza, te da se fokusiraju "na iskorake zemlje na njenom evropskom putu, što je željeni cilj velike većine bh. građana".

Portparol EU, Peter Stano, u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) je ranije rekao da u Evropi "nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca".

Američka ambasada u BiH se takođe oglasila, i poručila da je negiranje genocida nezakonito, prijetnja stabilnosti države, i da je "uvreda žrtvama svih nacionalnosti".

XS
SM
MD
LG