Dostupni linkovi

EU odobrila prva sveobuhvatna pravila za kripto valute na svijetu


Prikazi kriptovalute Bitcoin, Ethereum i Dash padaju u vodu na ovoj ilustraciji snimljenoj 23. maja 2022. REUTERS/Dado Ruvic
Prikazi kriptovalute Bitcoin, Ethereum i Dash padaju u vodu na ovoj ilustraciji snimljenoj 23. maja 2022. REUTERS/Dado Ruvic

Nakon niza skandala u vezi kripto valuta, Evropska unija (EU) je uz odobrenje država članica pooštrila nadzor nad tim sektorom donoseći sveobuhvatni skup pravila koja će, kako se očekuje, stupiti na snagu već sljedeće godine.

Time bi EU uskoro mogla postati globalni lider u regulaciji kripto imovine i zaštite ulagača, na čemu aktivno radi i Velika Britanija, dok SAD još uvijek ne poduzimaju konkretne korake, pišu svjetski mediji.

Protiv utaje i pranja novca

Države Evropske unije u utorak (16. maj) su konačno odobrile prvi ikad sveobuhvatni skup pravila za regulisanje kripto imovine povećavajući pritisak na zemlje poput Velike Britanije i Sjedinjenih Država da se prilagode, napisao je Rojters (Reuters).

Na sastanku ministara finansija EU u Briselu 16. maja odobrena su pravila usaglašena s Evropskim parlamentom, koji je u aprilu dao zeleno svjetlo. Očekuje se da će pravila biti uvedena od 2024. godine.

Regulacija kriptovaluta postala je hitnija za regulatore nakon kolapsa kripto berze FTX, naglasio je Rojters.

"Nedavni događaji potvrdili su hitnu potrebu za nametanjem pravila koja će bolje zaštititi Evropljane koji su uložili u ovu imovinu i spriječiti zloupotrebu kripto industrije u svrhe pranja novca i terorizma", rekla je Elizabet Svanteson (Elisabeth Svantesson), ministrica finansija Švedske, koja predsjedava Evropskom unijom.

Ministri članica EU su poduzeli korake u borbi protiv utaje poreza i korištenja prijenosa kripto imovine za pranje novca tako što su olakšali praćenje transakcija, ističe Rojters i dodaje da je postignut dogovor oko zahtjeva da od januara 2026. pružatelji usluga moraju dobiti ime pošiljatelja i primatelja kripto imovine, bez obzira na iznos koji se prenosi.

Također je postignut dogovor o izmjeni pravila međusobne saradnje zemalja članica u oporezivanju kako bi se pokrile transakcije u kripto imovini te o razmjeni informacija o unaprijed dogovorenim poreznim odlukama za najbogatije pojedince.

Kripto kompanije tvrde da žele sigurnost u regulaciji, čime, naglasio je Rojters, vrše pritisak na zemlje da kopiraju pravila EU i na regulatore da izrade globalne norme za prekogranične aktivnosti.

Za razliku od Evropske unije, Sjedinjene Države su se fokusirale na korištenje postojećih pravila o vrijednosnim papirima za sprovođenje akcija u sektoru dok odlučuju o tome treba li uvesti posebna pravila i ko bi ih trebao primjenjivati.

Održavanje finansijske stabilnosti

Paket pravila - poznat kao Regulacija tržišta kripto imovine ili MiCA - koje je usvojilo Evropsko vijeće, predstavlja završni korak zakonodavnog procesa Evropske unije koja bi uskoro mogla postati globalni lider u regulaciji ovog sektora, ukazuje Asošiejtid pres (The Associated Press).

Pravila, čiji je cilj održavanje finansijske stabilnosti, usmjerena su na poboljšanje transparentnosti i borbu protiv pranja novca i pokrivat će 'stablecoine' koji su, pojašnjava agencija, obično vezani uz čvrstu valutu ili robu poput zlata što ih čini manje promjenljivim od normalnih kripto valuta. Drugi digitalni tokeni, kao i usluge povezane s bitcoinom kao što su platforme za trgovanje i digitalni novčanici također podliježu pravilima, ali ne i sam bitcoin.

Paket pravila također uključuje odredbe za borbu protiv tržišne manipulacije i trgovine povlaštenim informacijama. Naime, ističe AP, kompanije koje izdaju ili trguju kripto imovinom morat će otkriti informacije o rizicima, troškovima i naknadama s kojima se potrošači suočavaju, dok će velike kripto kompanije morati da otkriju i koliko energije troše.

Prema paketu pravila MiCA, na kojem se radi od 2020., kripto kompanije će trebati odobrenje za rad u Evropskoj uniji i snosit će odgovornost ako izgube imovinu ulagača, ističe AP i dodaje da će vlasti sastaviti javni popis kompanija koje "ne poštuju" pravila.

Za razliku od EU, SAD su malo napredovale u jačanju nadzora nad kripto valutama i digitalnom imovinom, dok, ističe Asošiejtid pres, Velika Britanija razmatra povratne informacije o predloženim kripto propisima koji su predstavljeni prošle godine. Neke evropske zemlje, poput Njemačke, već imaju osnovne kripto propise.

SAD rizikuju zaostajanje za EU i Velikom Britanijom

Govoreći na nedavnom panelu o kripto i digitalnoj imovini, članica američke regulatorne Komisije za hartije od vrijednosti i berze (SEC) Hester Pirs (Peirce) naglasila je da SAD rizikuju zaostajanje za EU i Velikom Britanijom bez pravila za upravljanje kripto tržištima, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Dok će u zemljama Evropske unije skup novih pravila o kripto imovini stupiti na snagu sljedeće godine, Velika Britanija je ranije ove godine postavila sveobuhvatni novi regulatorni režim za kripto koji, dodaje list, ima za cilj uskladiti pravila koja regulišu kripto tokene s onima koji su već na snazi za tradicionalnu finansijsku imovinu poput dionica i obveznica.

Hester smatra da bi pravni okviri koje su postavili Brisel i London mogli biti nacrt za zakonodavce iz Vašingtona. "Mislim da sami sebi pucamo u nogu jer nemamo regulatorni režim u Sjedinjenim Državama", rekla je Pirs.

Za razliku od Britanije i Evropske unije, SAD nisu razvile režim za regulaciju kripto imovine, već su se odlučile koristiti niz postupaka protiv kripto aktivnosti, ukazuje londonski list i dodaje da su se neke od najvećih kripto kompanija, uključujući Genesis i berze Gemini i Kraken, već našle na meti američkog regulatora hartija od vrijednosti.

Govoreći na istom panelu o kripto i digitalnoj imovini, koji je nedavno organizovao Fajnenšl tajms, viši zvaničnici iz Ministarstva finansija SAD i Uprave za finansijsko ponašanje Velike Britanije rekli su da je važno da regulatori prošire svoj nadzor van državnih granica kako bi adekvatno ublažili rizici koje predstavlja kripto industrija.

Regulisati kao kockanje?

Dan nakon što su se ministri EU dogovorili o strožim poreznim pravilima za kripto transakcije, poduzimajući dodatne korake da zaštite ulagače, međustranački Odbor za finansije britanskog parlamenta predložio je da se kripto treba regulisati kao kockanje a ne kao finansijska usluga, piše Agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Navodeći kako kripto imovina bez pokrića "nema unutrašnju vrijednost i ne služi društvenoj svrsi" a gdje su potrošači izloženi mogućnosti značajnih dobitaka ili gubitke, odbor naglašava kako su to karakteristike koje "više nalikuju kockanju nego finansijskim uslugama".

U svom izvještaju od 17. maja, Odbor za finansije je također izrazio oprez zbog rizika koje predstavljaju "loše vođene kompanije" u sektoru, kao i sve većeg korištenja kripto valute od strane prevaranata i drugih kriminalaca.

Vrijednost globalnog tržišta kripto valuta, podstaknuta velikom potražnjom malih ulagača tokom pandemije COVID-19, dosegla je vrhunac od oko tri hiljade milijardi krajem 2021., ali je, naglašava Frans pres, zatim pala i trenutno iznosi nešto više od hiljade milijardi dolara.

Milioni ljudi širom svijeta su prošle godine pretrpjeli ogromne gubitke jer su cijene pale, a niz kripto kompanija, od Celsiusa do FTX-a, propao je, napisao je Blumberg (Bloomberg).

Osvrćući se na preporuku odbora britanskih parlamentaraca da se maloprodajno trgovanja kripto valutama reguliše poput kockanja jer je nestabilna, Blumberg ukazuje da bi to bilo odstupanje od načina na koji druge velike jurisdikcije tretiraju tu klasu imovine.

Zemlje poput Singapura poduzele su korake u posljednje dvije godine s ciljem ograničavanja maloprodajne trgovine kripto valutama, tvrdeći da ih nestabilna priroda takve imovine čini neprikladnom za većinu ljudi.

Preporuka britanskih parlamentaraca, koja je, naglašava Blumberg, uslijedila nakon višemjesečnog razmatranja o tome kako bi se digitalna imovina trebala nadzirati, u suprotnosti je s vladinim prijedlogom iz februara za regulisanje kripto kao tradicionalnih finansijskih usluga.

Odbor je u izvještaju istakao bojazan da će regulisanje maloprodajne trgovine i aktivnosti ulaganja u kripto imovinu bez pokrića kao finansijske usluge "stvoriti 'halo' efekt koji navodi potrošače da vjeruju da je ta aktivnost sigurnija nego što jest, ili da je zaštićena kada nije". Također navode otprilike 10 posto odraslih osoba u Velikoj Britaniji posjeduje ili je posjedovalo kripto imovinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG