Dostupni linkovi

Lajen o merama protiv Poljske, Moravjecki optužuje EU da krši ovlašćenja


Pomenuta presuda predstavlja pretnju temeljima EU, kazala je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Poljski premijer Mateuž Moravjecki je više puta bio izložen kritikama tokom napete debate u Evropskom parlamentu u utorak, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) je upozorila Varšavu da njeno dovođenje u pitanje primata zakona EU neće proći nekažnjeno.

"Vaši argumenti ne postaju uverljiviji. Vi samo izbegavate debatu", rekla je fon der Lajen, vidno ogorčena na poljskog premijera nakon četvoročasovne polemike, optužujući ga da “lažnim argumentima pokušava da skrene pažnju sa raprave o vladavini prava u Poljskoj”.

Fon der Lajen: EK će delovati

Evropska komisija (EK) će "delovati" kako bi sprečila Poljsku da potkopa vrednosti i koheziju EU i ne može ostati nekažnjena, nakon što je njen Ustavni sud odbacio primat delova zakona EU nad nacionalnim, istakla je fon der Lajen u uvodnom izlaganju.

"Ne možemo i nećemo dozvoliti da naše zajedničke vrednosti budu ugrožene", rekla je ona poslanicima Evropskog parlamentu u Strazburu neposredno pre obraćanja poljskog premijera Mateuža Moravjeckog.

"Evropska komisija trenutno pažljivo procenjuje ovu presudu. Ali već vam mogu reći: duboko sam zabrinuta", rekla je ona. "Ova presuda dovodi u pitanje temelje Evropske unije. To je direktan izazov jedinstvu evropskog pravnog poretka i podriva zaštitu nezavisnosti pravosuđa," dodala je predsednica Evropske komisije

"Vladavina prava je lepak koji povezuje našu uniju," istakla je.

“Kada su se pridružili, Poljaci su verovali EU. S pravom su očekivali da će EU braniti njihova prava. Evropska komisija štiti prava građana EU, gde god da žive u našoj Uniji,” kazala je der Lajen dodajući da „želimo jaku Poljsku u ujedinjenoj Evropi“, te da je otvorena za kompromis.

Tri opcije

Ursula fon der Lajen je pomenula tri opcije kao odgovor na odluku Ustavnog suda Poljske.

Prva opcija je povreda zakona tako da Evropska komisija pravno osporava presudu poljskog suda, što bi moglo dovesti do novčanih kazni.

Druga opcija je mehanizam uslovljavanja i drugi finansijski instrumenti kojima bi se Poljskoj uskratila sredstva EU.

Fon der Lajen kaže da poljska vlada mora da objasni kako namerava da zaštiti evropski novac, s obzirom na ovu presudu njihovog Ustavnog suda.

"Zato što ćemo u narednim godinama uložiti 2.100 milijardi evra uz višegodišnji budžetom i program oporavka. Ovo je novac evropskih poreskih obveznika. A ako naša Unija ulaže više nego ikad da unapredi naš kolektivni oporavak, moramo zaštititi budžet Unije od kršenja vladavine prava," navela je predsednica Evropske komisije.

Dok se ne reši spor Varšave sa Briselom, malo je verovatno da će dobiti 23,9 milijardi evra bespovratnih sredstava i 12,1 milijardi jeftinih kredita za koje se prijavila kao deo fonda EU za oporavak nakon pandemije COVID-19, prenosi Rojter.

Takođe, EU bi čak mogla blokirati pristup Poljske grantovima EU za razvojne i strukturne projekte u budžetu za 2021-2027 u vrednosti od oko 70 milijardi evra.

Ona je istakla da je treća opcija primena člana 7 ugovora EU prema kome mogu biti suspendovana prava država članica - uključujući i pravo glasa o odlukama EU - jer su prekršile osnovne vrednosti bloka.

Moravjceki: EU prekoračuje svoja ovlašćenja

Poljski premijer Mateuž Moravjecki je u obraćanju Evropskom parlamentu optužio EU da prekoračuje svoja ovlašćenja.

"Nadležnosti EU imaju jasne granice, ne smemo da ćutimo kada se te granice pređu. Dakle, kažemo ‘da’ evropskom univerzalizmu, ali kažemo ‘ne’ evropskom centralizmu", rekao je Moravjecki.

"Pravila igre moraju biti ista za sve i njihovo pridržavanje je obaveza za sve nas. Neprihvatljivo je proširivati nadležnosti institucija putem svršenog čina," kazao je poljski premijer dodajući da Evropska komisija ne može nametati odluku "bez pravnog osnova".

"Neprihvatljivo je govoriti o finansijskim kaznama. Čuli smo još gori jezik u odnosu na neke zemlje članice. Odbijam jezik pretnje i u stvari, neću dozvoliti da političari EU ucenjuju Poljsku. Ucena ne sme biti metod politike prema određenim državama članicama," istakao je Moravjecki.

On ukazuje da evropski zakoni imaju primat nad nacionalnima samo u oblastima koje su države članice prenele na EU.

"EU je snažan politički i ekonomski organizam. To je najjača i najbolje organizovana međunarodna organizacija u istoriji, ali nije država", naglasio je.

Poljski premijer smatra da evropski zakoni imaju primat nad nacionalnim samo u oblastima koje države članice prenele na EU.

"EU je snažan politički i ekonomski organizam. To je najjača, najbolje organizirana međunarodna organizacija u povijesti, ali EU nije država", dodao je.

Po njegovim rečima, francuski, nemački, španski, danski i italijanski ustavni sudovi su takođe usvojili odluke po kojima je Evropski sud prekoračio ovlašćenja.

Kao primer je naveo presudu Ustavnog suda Nemačke kojoj je osporeno pravo Evropske centralne banke da kupuje obveznice javnog sektora, što je pre toga odobrio Sud EU.

Većna poslanika Evropskog parlamenta je kritikovalo poljskog premijera, dok su ga zastupnici populističkih stranaka podržali.

Istovremeno, na sastanku u Luksemburgu, finski ministar za evropska pitanja rekao je da kompromis ne može biti rešenje i da Evropska komisija mora delovati.

"Ne želimo nikoga da isteramo", rekao je Titi Tupurainen novinarima. "Poštujemo želju poljskog naroda da bude unutar EU, ali nećemo praviti kompromis oko temeljnih vrednosti evrpopskog bloka," istakao je finski ministar.

Odnosi između Poljske i EU dosegli su najniži nivo ranije ovog meseca nakon što je tribunal presudio da poljski zakoni imaju prednost nad zakonima 27-članog bloka, kome se Poljska pridružila 2004. godine, zbog čega su eskalirale dugotrajne tenzije oko demokratskih standarda između vladajućih desničarskih nacionalista u ovoj zemlji i institucija u Briselu.

U suštinu spora je ko ima najveću moć unutar 27-članog bloka-svaka pojedinačna nacija nad svojim građanima ili institucije EU nad državama članicama. To je bio glavni razlog za izlazak Britanije iz EU i ustalasao političke strasti u nekoliko istočnoevropskih i centralnoevropskih država, poput Poljske i Mađarske, podseća AP.

Poljska vladajuća nacionalistička partija Pravo i pravda u Poljskoj (PiS) saopštava da nema planove za „Polegzit“ i - za razliku od Britanije pre referenduma o Bregzitu 2016. - podrška Poljske članstvu u EU i dalje je velika.

Moravjecki: EU preti raspad bez demokratske kontrole zajedničkih institucija

Poljski premijer Mateuš Moravjecki upozorio je u ponedeljak lidere EU da Evropska unija rizikuje raspad ako ne bude "demokratske kontrole" nad njenim institucijama.

Uoči govora u Evropskom parlamentu, Moraviecki je zatražio od lidera EU da zaštite suverenitet država članica i rekao da će Poljska ostati "lojalna članica" EU.

On je izrazio zabrinutost “postupnom transformacijom Unije u entitet koji prestaje da bude savez slobodnih, ravnopravnih i suverenih država.”

Moravjecki smatra da EU rizikuje da postane "organizam sa centralnim upravljanjem koji vode institucije lišene demokratske kontrole građana evropskih".

“Ako ne zaustavimo ovaj fenomen, svi će osetiti negativne posledice. Danas se to može ticati samo jedne države, ali sutra, pod drugim izgovorom, druge,” upozorio je poljski premijer dodajući da "bez nametanja svoje volje drugima možemo pronaći rešenje koje će ojačati našu Evropsku uniju".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG