Dostupni linkovi

EU želi označiti nuklearnu i plinsku energiju održivima uprkos neslaganjima


Rashladni toranj i reaktori nuklearne elektrane Electricite de France (EDF) u Choozu, Francuska, 25. januara 2022.
Rashladni toranj i reaktori nuklearne elektrane Electricite de France (EDF) u Choozu, Francuska, 25. januara 2022.

Energetske elektrane na nuklearni i prirodni gas mogle bi se smatrati "zelenom energijom" prema kontroverznim planovima Europske unije koji su predstavljeni, piše BBC.

Europska komisija kaže da je odlučila da se obje vrste energije mogu klasificirati kao "održiva ulaganja" ako ispunjavaju određene ciljeve.

Ali taj potez je podijelio EU, a neke članice su mu se žestoko protivile.

Austrijski kancelar odgovorio je na vijesti, rekavši da "nuklearna energija nije ni zelena ni održiva".

"Ne mogu razumjeti odluku EU," rekao je Karl Nehammer.

Rekao je da će podržati austrijsku ministricu za životnu sredinu Leonore Gewessler u pokretanju pravnog postupka pred Europskim sudom pravde ako se planovi ostvare.

"Ova odluka je pogrešna", rekla je Gewessler.

"Komisija EU je danas dogovorila svoj program greenwashinga (ekomanipulacija op. a.) za nuklearnu energiju i prirodni plin."

Luksemburg je također rekao da će se pridružiti pravnom postupku.

EU je sebi postavila cilj da postane klimatski neutralna do 2050. godine, a Komisija tvrdi da su za postizanje tog cilja potrebna velika privatna ulaganja.

I Španija se oštro protivila toj ideji o kojoj se raspravljalo mjesecima prije nego što je zvanično predložena u srijedu, 2. februara.

Ali ti prigovori su uravnoteženi podrškom zemalja koje koriste nuklearnu energiju kao što je Francuska.

Šta podrazumijeva plan?

Nuklearna energija uključuje manje emisije ugljika, ali ima različite sigurnosne probleme i zahtijeva odlaganje opasnog otpada.

Klasifikacija prirodnog gasa kao "održivog" također ima pristalice koji tvrde da bi neke zemlje koje se još uvijek oslanjaju na ugalj za energiju - kao što je Poljska - imale koristi od poticaja da pređu na relativno čistije snabdijevanje.

Njemačka, moćna zemlja u politici EU, uvelike se oslanja na plin u svom energetskom miksu, iako je njena ministrica okoliša Steffi Lemke kritizirala planove.

Zvaničnici EU željeli su naglasiti da promjena nije uvjet za bilo koju državu ili kompaniju da ulaže u plin ili nuklearnu energiju.

Umjesto toga, radi se o visoko tehničkom skupu pravila, nazvanom "Taxonomy EU", o onome što se klasificira kao "održivo" tako da privatni investitori mogu odlučiti gdje će staviti sredstva, kaže komisija.

Također regulira ono što se može reći da je ekološki prihvatljivo, tako da investitori koji su svjesni klimatskih promjena mogu donositi informirane odluke.

Kritičari su, međutim, optužili EU za takozvani "greenwashing" - upravo ono što bi njen sistem klasifikacije trebao izbjegavati.

Ali odluka da se obje kontroverzne industrije označi kao "zelene" još nije konačna.

Osim prijetnje sudskim postupkom iz Austrije i Luksemburga, Europski parlament i Vijeće šefova država imaju četiri mjeseca da razmotre prijedlog i prigovore na njega.

Da bi se blokirali predloženi planovi komisije, potrebna je ili većina članova parlamenta ili najmanje 20 od 27 nacionalnih lidera.

Zelene stranke, koje s nezavisnim i drugima čine jedan od glavnih blokova moći u Europskom parlamentu, žestoko vode kampanju protiv plana.

XS
SM
MD
LG