Dostupni linkovi

EU prati dešavanja u Crnoj Gori i poziva na konstruktivnost


Zastave članica Evropske unije (ilustrativna fotografija)
Zastave članica Evropske unije (ilustrativna fotografija)

Glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero potvrdila je da evropske institucije prate poslednja dešavanja u Crnoj Gori, te da očekuju da sve crnogorske institucije i političke partije rade zajedno i konstruktivno.

"U skladu sa svojim ustavnim mandatima, kako bi pokrenule reforme vezane za EU u duhu odgovornosti i u interesu građana", navela je Pisonero 17. januara u pisanoj izjavi medijima.

Navodi glasnogovornice Evropske komisije dolaze nakon što su Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS, predložili formiranje manjinske vlade kao modela za izlazak iz političke krize u kojoj se država nalazi.

Prema njihovom modelu, u manjinskoj vladi ne bi bilo mesta za najjaču članicu vladajuće većine, prosrpski Demokratski front (DF) i najbrojniju partiju opozicije Demokratsku partiju socijalista (DPS), predsjednika Mila Đukanovića.

Od kada je nastala kriza u vladajućoj kolaiciji, brisleki zvaničnici su u više navrata poručivali da ne preporučuju formiranje vlade gde bi učestvovao i DF.

Inače, ideja o manjinskoj vladi prvi put je pomenuta u jesen prošle godine nakon više propalih pregovorao rekonstrukciji Vlade i neuspjeha ponude DF-a parlamentarnoj većini koja je predviđala izbor novog premijera i ministara.

XS
SM
MD
LG