Dostupni linkovi

EU osudila Dodikovo odlikovanje Putina


Milorad Dodik i Vladimir Putin na susretu u Beogradu, Srbija, januar 2019.
Milorad Dodik i Vladimir Putin na susretu u Beogradu, Srbija, januar 2019.

Evropska unija (EU) osuđuje odluku vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) da ruskog predsednika Vladimira Putina odlikuju ordenom Republike Srpske, poručio je portparol Unije, Peter Stano.

"U EU nema mesta odlikovanju i nagrađivanju političara koji nalažu uništavanje susedne države i ubijanje njenog naroda. To svima mora biti jasno, a ova odluka rukovodstva Republike Srpske je žalosna i pogrešna", ocenio je Stano 9. januara.

Podsetivši da je ruski predsednik direktno odgovoran za ilegalnu agresiju na Ukrajinu, te da se po njegovim naređenjima ubijaju ukrajinski civili i uništava ukrajinska civilna infrastruktura, Stano je naglasio da stavljanje na stranu Putina, "izoluje Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo na međunarodnom planu".

Predsednik RS-a Milorad Dodik dodelio je 8. januara Vladimiru Putinu Orden RS-a na ogrlici.

Povodom 9. januara, Dana RS-a, ovo priznanje Putinu dodeljeno je za "patriotsku brigu i ljubav prema RS-u".

Orden RS-a na ogrlici će, kako je saopšteno, naknadno biti uručen Putinu, 8. januar 2023.
Orden RS-a na ogrlici će, kako je saopšteno, naknadno biti uručen Putinu, 8. januar 2023.

Upitan da prokomentariše manifestaciju obeležavanja Dana RS-a, koje je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) proglasio neustavnim, Stano je poručio da Dodik zna koliko je za EU važno da se svi pridržavaju vladavine prava i odluka Ustavnog suda BiH, naročito sada kada je BiH nedavno dobila kandidatski status.

Osvrćući se na kontakte koje Dodik ima sa ruskim predsednikom, Stano je naglasio da je predsednik RS-a svestan da EU i njene države članice odbacuju svaku retoriku podela i svih koraka koji narušavaju jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

"Vlasti u Banjaluci jako dobro znaju naše stavove i ovi stavovi im se redovno saopštavaju na više nivoa. Ne zaboravimo da imamo Delegaciju [EU] u Sarajevu, imamo ambasade država članica, imamo posete država članica i Brisela. Sve ove poruke, ta očekivanja su vrlo jasno prenesena. A ako gospodin Dodik odluči, uprkos svemu ovome, da nagradi Putina, onda će EU to primiti k znanju, a države članice će doneti potrebne odluke", poručio je Peter Stano.

Ambasador SAD: Rusija se ne pita, BiH odlučuje o svojoj budućnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:16:12 0:00
XS
SM
MD
LG