Dostupni linkovi

EU potvrdila kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, čestitke evropskih lidera


Na fotografiji: Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel po dolasku na samit lidera Evropske unije u Briselu, 15. decembar 2022.
Na fotografiji: Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel po dolasku na samit lidera Evropske unije u Briselu, 15. decembar 2022.

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije (EU) su na sastanku u četvrtak, 15. decembra, potvrdili kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

"Evropski savet podržava zaključke Saveta (EU) od 13. decembra 2022. godine o procesu proširenja i stabilizacije i pridruživanja i saglasan je da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata”, stoji u zaključima koje su na kraju sastanka usvojili lideri EU, u koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) ranije imao uvid.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel naveo je na svom Tviter nalogu čestitao je građanima Bosne i Hercegovine potvrđivanje kandidatskog statusa.

"Snažan signal ljudima, ali i jasna očekivanja od novih vlasti da sprovedu reforme", naveo je Mišel u tvitu 15. decembra.

On je dodao da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) naveo je na svom Tviter nalogu da je dodeljivanjem statusa BiH potvrđena evropska budućnost te zemlje.

"Ovo je odluka za građane Bosne i Hercegovine. Politički lideri sada mogu preobraziti ovu ambiciju u stvarnost kroz odlučne reforme", naveo je Borelj u tvitu 15. decembra.

Odluku je pozdravio i Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt). On je čestitao građanima BiH dodelu kandidatskog statusa za članstvo u EU.

"Ovo je jedinstvena prilika za Bosnu i Hercegovinu. Kandidatski status je ključni korak u daljem usklađivanju BiH sa standardima i propisima EU i još jedna potvrda opredijeljenosti obje strane za budućnost BiH kao članice EU porodice", naveo je Šmit, saopšteno je iz OHR-a.

Šmit je istakao da je ovo je prilika da politički lideri rade u korist ljudi u BiH, na poboljšanju njihovog života.

Šmit je istakao da BiH mora da ispuni svoje obećanje kao sigurna i prosperitetna multietnička država, kao i da dokaže da je u stanju da prevaziđe političku i ekonomsku disfunkcionalnost i provede reformsku agendu.

Kako je kazao, za to su potrebni odlučni političari i funkcionalne institucije, spremne da rade u interesu zemlje.

Odluku o dodeli kandidatskog statusa za BiH su već doneli ministri za Evropu na sastanku koji je održan 13. decembra, a današnja potvrda je samo formalizovanje kandidatskog statusa.

Evropska komisija je za Bosnu i Hercegovinu u oktobru preporučila status kandidata za punopravno članstvo u EU, uz očekivanje da će se ispuniti osam uslova:

  • prioritetno usvojiti izmene u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu
  • usvojiti zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine
  • doneti zakon o sprečavanju sukoba interesa
  • preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala
  • odlučno unaprediti rad na obezbeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom, kao i obezbeđivanju funkcionisanja sistema azila
  • obezbediti zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja
  • garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima pretnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima
  • obezbediti rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU

PROČITAJTE I OVO:

Šta znači kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu?

Na samitu EU 23. i 24. juna u Briselu lideri država članica EU su pozvali Evropsku komisiju da izradi novi izveštaj o reformskom procesu u BiH, nakon čega bi EU bila spremna da razmotri mogućnost dodeljivanja statusa kandidata.

Pitanje dodele kandidatskog statusa za BiH je je pokrenuto nakon što je EU odobrila ovaj status za Ukrajinu i Moldaviju.

Pre rata u Ukrajini, ispunjavanje 14 kriterijuma je bio preduslov da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status.

Sada se ovaj uslov odnosi na mogućnost otvaranja pristupnih pregovora.

Bosna i Hercegovina je 2016. godine podnela zahtev za punopravno članstvo u Evropsku uniju. Evropska komisija je 2019. godine izašla sa mišljenjem o BiH, ali nije preporučila kandidatski status navodeći neophodnost da zemlja ispuni neophodne uslove.

XS
SM
MD
LG