Dostupni linkovi

EU pohvalila kampanju prikupljanja oružja u Srbiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (levo) pregleda oko 13.500 komada različitog prikupljenog naoružanja i minsko eksplozivnih sredstava u blizini Smedereva, Srbija, 14. maj 2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (levo) pregleda oko 13.500 komada različitog prikupljenog naoružanja i minsko eksplozivnih sredstava u blizini Smedereva, Srbija, 14. maj 2023.

Evropski zvaničnici su pozitivno ocenili kampanju u Srbiji o predaji ilegalnog oružja u svetlu masakara koji su se početkom ovog meseca desili u dva dana u Beogradu i Mladenovcu.

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell je ocenio da su ovakvi dramatični događaji oštar podsetnik na važnost zajedničkog rada u borbi protiv trgovine malokalibarskim oružjem i trgovaca.

"Naš rad će učiniti Evropu bezbednijom, a to postaje još važnije u izazovnim vremenima u kojima živimo. Kampanja prikupljanja oružja koju je pokrenula Vlada Srbije uz našu podršku – uz podršku Evropske unije – koja se odigrala odmah nakon ova dva tragična događaja, pokazuje koliko je vredna i važna naša bezbednosna saradnja u doprinosu bezbednosti naših građana", ocenio je Borrell.

On je održao govor na sastanku na visokom nivou o implementaciji specifičnih akcija za jugoistočnu Evropu Akcionog plana EU o trgovini vatrenim oružjem.

Na sastanku se razgovara i o primeni regionalne mape puta za sveobuhvatnu kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu.

Održavanje sastanka se poklopilo sa zločinima u Srbiji koji su se dogodili 3. i 4. maja. U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu devetoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika te škole, dok su šestoro učenika i nastavnica ranjeni.

Dan kasnije, naoružani 21-godišnji mladić u dva sela kod Mladenovca ubio je osam osoba i ranio 14.

Nakon tih tragedija država je najavila da će pooštriti kazne za ilegalno posedovanje oružja i dala mogućnost da se u roku od mesec dana preda anonimno i bez pravnih posledica.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johnasson koja takođe prisustvuje sastanku, ocenila je da mere Vlade Srbije imaju podršku u konkretnim programima EU.

"Oružje ubija ljude. Na tu realnost su nas podsetila dva smrtonosna napada u 48 sati u Beogradu i njegovoj blizini. Dvadesetjednogodišnjak je pucao i ubio osam ljudi, a povredio njih 14. A svega dan ranije, 13-godišnjak je ubio osmoro dece - jednog dečaka i sedam devojčica. Šestoro dece i učiteljica su povređeni. Moje misli su sa žrtvama i njihovim porodicama", poručila je Johansson.

Hiljade komada naoružanja predato dok vlasti u Srbiji najavljuju rigorozne kazne
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Osvrćući se na količinu prikupljenog oružja tokom kampanje u Srbiji, evropska komesarka za unutrašnje poslove je ocenila, da to "pokazuje univerzalni horor tih napada, ali i odlučnost da se spreče buduća krvoprolića".

Izrazivši zahvalnost beogradskim vlastima, ali i građanima koji su predali oružje, ona je ocenila da su ovim postupkom oni učini bezbednijim ne samo njihove domove već i celu Evropu.

XS
SM
MD
LG