Dostupni linkovi

EU zabrinuta za BiH, podržava je na evropskom putu


Ilustracija
Ilustracija
Vijeće ministara inozemnih poslova Evropske unije na sastanku u Luksemburgu u ponedjeljak je pored ostalog, razmatralo situaciju u BiH. Šefovi diplomacija zemalja članica EU razgovarali su o razvoju događaja u BiH u vezi sa prošlomjesečnim sastankom Vijeća za implementaciju mira, koji nadgleda provođenje Dejtonskog sporazuma.

Supervizor za Brčko distrikt Roderik Mur donio je na sjednici Upravnog odbora PIK-a 23. maja odluku o suspenziji svojih Funkcija, odnosno "zamrzavanju mandata".

Odlučeno je da Kancelarija za provođenje konačne odluke o Brčkom bude zatvorena do 31. avgusta, kada bi trebalo da stupi na snagu i odluka o suspenziji supervizije.

Sjednicom Vijeća ministara inozemnih poslova EU predsjedava visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton.

Ministri će staviti i tačku na evropsku policijsku misiju u BiH, koja se nakon desetogodišnjeg angažmana završava 30. juna 2012. godine.

Evropski ministri vanjskih poslova, razmatrajući aktuelna zbivanja u susjedstvu Unije dali su, kao i uvijek, punu podršku evropskim perspektivama BiH kao ujedinjene države koja uživa puni teritorijalni integritet. Uz to, ponovili su podršku specijalnom predstavniku na terenu, kao i dosadašnjim naporima da se savladaju posljednje prepreke do kandidatskog statusa.

Međutim, posebno su zabrinuti odsustvom implementacije političkih sporazuma, nastavkom zapaljive retorike i teškom ekonomskom situacijom i osuđuju pokušaje negiranja počinjenog i dokazanog genocida u Srebrenici.
Catherine Ashton
Catherine Ashton

Evropski zvaničnici BiH smatraju državom koju žele vidjeti ujedinjenu i suverenu i kao takvoj se obraćaju, kao državi koja ima jasne evropske perspektive. Zato, analizirajući aktuelne prilike, pozivaju političke lidere da bez oklijevanja rade na evropskoj agendi, što su i više puta sami obećali.

"Ohrabrujemo bh. lidere da u konkretne akcije pretvore opredjeljenje prema evropskim integracijama - početkom godine je bio dobar momenat i trenutne političke teškoće to ne smiju pokvariti. Od ključne je važnosti da se ove godine načini napredak", rekla je nakon skupa visoka predstavnica EU, Catherine Ashton.

A progres je ono na šta se čeka u Briselu – jer, stupanje na snagu već četiri godine čeka Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a na putu mu stoji neriješeni slučaj “Sejdić - Finci”.

U međuvremenu, umjesto progesa, do Brisela stižu vijesti o nastavku nacionalističke retorike, negiranja genocida, novih političkih usložnjavanja.

"Očekujemo dijalog visokog nivoa o procesu pristupanja, koji će se održati 27. ovog mjeseca. Fokus tog sastanka će biti da se objasni potreba za unutrašnjom koordinacijom u BiH po evropskim pitanjima i to na svim nivoima vlasti. Biću u mogućnosti tada da se i ja susretnem sa učesnicima skupa", najavila je visoka predstavnica EU, Catherine Ashton.
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG