Dostupni linkovi

EU nudi državljanstvo bogatim strancima


Ilustracija
Ilustracija
Laurence Peter (BBC), prevela Ena Stevanović

Europska komisija tvrdi da nema nikakvog utjecaja na države Europske unije koje nude poticaje državljanima zemalja koje nisu članice EU za dobivanje boravišne dozvole ili državljanstva.

Glasnogovornik Komisije Michele Cercone kaže da je „u nadležnosti države članice da odluči ko je podoban da postane državljanin.“

Malta je u utorak odredila cijenu za dobivanje državljanstva: 650 hiljada eura na računu.

Još neke države članice su ublažile pravila za dobivanje državljanstva.

U razgovoru za BBC News, Cercone je rekao da posjedovanjem pasoša države članice EU „automatski stičete pravo na europsko državljanstvo“ sa svim pravima koja su obuhvaćena Eurospkim zakonom.

Malta je, kao i većina od 28 članica EU, dio šengenske zone unutar koje građani mogu putovati bez provjere pasoša.

Jedinstveno tržište EU omogućava njenim državljanima da putuju i rade u drugoj državi EU. Oni također imaju pristup javnim službama drugih država, kao što su škole i zdravstvena skrb.

Privlačenje bogatih

Malta je zaposlila kompaniju Henley and partners iz New Jerseya da promovira malteško državljanstvo, ciljajući na bogate strance.

Državljanstvo će biti odobreno podnositelju zahtjeva koji položi najmanje 650 hiljada eura na račun novog Nacionalnog fonda za razvoj.

Kandidati će proći stroge provjere čime se osigurava prijem „isključivo visoko respektabilnih klijenata“, piše na internet stranici pomenute kompanije.

Ako podnositelj zahtjeva ima supružnika ili dijete mlađe od 18 godina, njihova naknada za državljanstvo će iznositi 25 hiljada eura po osobi.

Premijer Malte Joseph Muscat je rekao da će nova pravila dodjeljivanja državljanstva vjerovatno donijeti državi oko 30 milijuna eura godišnje.

Malteška opozicija je kritizirala ovaj sistem rekavši da će ova mala otočka država sa 419 hiljada stanovnika postati offshore porezni raj.

Otkad je financijska kriza pogodila europsku ekonomiju 2008. godine, mnoge države članice su ponudile poticaje kako bi privukle ulaganja bogatih stranaca, što uključuje i olakšavanje uvjeta za dobivanje boravišne dozvole i državljanstva.

Španija će odobriti boravak svakom strancu koji potroši najmanje 500 hiljada eura na nekretninu ili uloži najmanje dva milijuna eura u španske državne obveznice.

Mađarska nudi boravišnu dozvolu strancima koji ulože najmanje 250 hiljada eura u njihove državne obveznice.

Mađarska je također odobrila nekoliko desetaka hiljada državljanstava građanima susjednih zemalja koje nisu članice EU, uključujući i Srbiju i to uz dva uvjeta: da imate direktnog pretka koji je bio mađarski državljanin i osnovno poznavanje mađarskog jezika.

Kipar je rekao da će svi stranci koji su izgubili najmanje tri milijuna eura u ovogodišnjoj kiparskoj bankarskoj krizi biti u mogućnosti da podnesu zahtjev za državljanstvo. Većina onih koji su pogođeni krizom su Rusi.

Kipar je također smanjio količinu ulaganja koja su potrebna za dobivanje državljanstva sa 10 na 3 milijuna eura, što je dio njihovog programa „investicijom do državljasntva“.

Britanski poticaji

Velika Britanija također nudi brzi program dobivanja boravišne dozvole za strance koji su spremni na velike investicije.

Velika Britanija ima vrlo teške uvjete za sticanje državljanstva uključujući i test za državljanstvo.

Međutim, bogati stranci se mogu trajno nastaniti u Velikoj Britaniji ukoliko su tamo imali službeno prebivalište najmanje dvije godine.

Uvjet za sticanje trajnog boravka je dvije godine boravka u Velikoj Britaniji za pojedince koji imaju najmanje 10 milijuna funti vrijedno bogatstvo u Velikoj Britaniji, tri godine za one koji imaju najmanje pet milijuna i pet godina za one koji imaju najmanje milijun.

Dokument na web stranici Europske migracijske mreže koji je objavljen u novembru 2012. godine kaže da Nizozemska planira dodjeljivati boravišnu dozvolu strancima koji imaju više od 12.5 milijuna eura na svom bankovnom računu.

„Nizozemska je dobila nagovještaj da ima mnogo bogatih ljudi u Kini koji se žele nastaniti u inozemstvu i koji mogu ‘kupiti' boravišnu dozvolu u Kanadi, Singapuru ili SAD-u.“

Velika Britanija je 2011. dodijelila najviše državljanstava u Europskoj uniji. Ukupno 177 600 osoba je postalo britanski državljanin, što čini 22.7 posto od ukupnog broja dodjeljenih državljanstava u EU.

Iz Europskog zavoda za statistiku Eurostat kažu da je Francuska druga sa 114 584 novih državljana, a za njom slijedi Španija sa 114 599 i Njemačka sa 109 594. Iz Eurostata kažu da, kao i prethodnih godina, najveći broj novih državljana potiče iz Maroka (64 200 ili ukupno 8.2 posto) i Turske (48 800 ili 6.2 posto).

Većina Marokanaca su postali francuski državljani, a većina Turaka njemački.
XS
SM
MD
LG