Dostupni linkovi

EU i UN traže nezavisnu istragu ubistva novinarke Al Jazeere


Novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh u Jerusalimu 12. juna 2021.

Evropska unija osudila je u sredu ubistvo palestinsko-američke novinarke Širin Abu Akleh i zatražila nezavisnu istragu o okolnostima njene smrti.

Saopštenje, koje je 11. maja izdala Služba za spoljne poslove EU, usledilo je nakon što je reporterka televizije Al Džazira ubijena dok je izveštavala o izraelskom napadu na palestinski kamp na okupiranoj Zapadnoj obali.

„Evropska unija najoštrije osuđuje ubistvo palestinsko-američke novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh na okupiranoj Zapadnoj obali. Neophodno je da se temeljnom nezavisnom istragom što pre razjasne sve okolnosti ovih incidenata i da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde“, navode u saopštenju.

„Neprihvatljivo je ciljati novinare dok obavljaju svoj posao. Novinari koji prate konfliktne situacije moraju imati sigurnost i zaštitu u svakom trenutku“, prenosi agencija Frans pres (AFP) deo iz saopštenja.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da je "zaprepašćena" ubistvom veteranke Al Džazire sa Zapadne obale i zatražila transparentnu istragu o njenoj smrti.

"Zgroženi smo ubistvom novinarke Širin Abu Akleh dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj operaciji u Dženinu u Palestini", objavila je kancelarija šefice UN za ljudska prava Mišel Bačelet na Tviteru i dodala: "Pozivamo na nezavisnu, transparentnu istragu njenog ubistva. Nekažnjivost mora završiti."

U saopštenju Evropske unije i UN-a nikome nije pripisana krivica za pucnjavu.

Poslodavac 51-godišnje novinarke, katarska novinska mreža Al Džazira, optužila je izraelske snage da su je ubile namerno i "hladnokrvno".

Valid al-Omari, šef biroa Al Džazire u Palestini drži prsluk koji je novinarka nosila kad je ubijena, 11. maj 2022.
Valid al-Omari, šef biroa Al Džazire u Palestini drži prsluk koji je novinarka nosila kad je ubijena, 11. maj 2022.

Izraelski premijer Naftali Benet rekao je da je "verovatno" da su "naoružani Palestinci" odgovorni za smrt novinarke.

Fotograf AFP-a je izvestio da su izraelske snage pucale u tom području i da je tada video Abu Aklehovo telo kako leži na zemlji, a da u tom trenutku nije bilo palestinskih naoružanih napadača.

XS
SM
MD
LG