Dostupni linkovi

Novinarka Al Jazeerae poginula tokom izvještavanja na Zapadnoj obali


Shirin Abu Aqleh, novinarka veteranka Al-Jazeerae koja je 11. maja ubijena tokom racje izraelski vojske na Zapadnoj obali
Shirin Abu Aqleh, novinarka veteranka Al-Jazeerae koja je 11. maja ubijena tokom racje izraelski vojske na Zapadnoj obali

Novinarka Al Jazeere Širin Abu Akleh ubijena je u jutro 11. maja kada su izraelski vojnici otvorili vatru dok je izveštavala o sukobima u sektoru Dženin na Zapadnoj obali.

I arapski kanal Al Jazeere i palestinsko ministarstvo zdravstva potvrdili su smrt novinarke.

Dženin je uporište palestinskih oružanih frakcija na sjeveru okupirane Zapadne obale.

Al Jazeera je okrivila Izrael za smrt svoje novinarke koja je ubijena dok je izveštavala o izraelskoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kako je navedeno, Širin Abu Akleh (51), poznata palestinska novinarka, pogođena je metkom i ubrzo potom preminula.

Izraelska vojska potvrdila je da je u srijedu rano ujutru provela operaciju u izbjegličkom kampu Dženin, ali je odlučno negirala da je namjerno gađala novinarku.

"(Vojska) naravno ne cilja na novinare", rekao je vojni zvaničnik za agenciju France presse (AFP).

U saopštenju Al Jazeere stoji: "U očitom ubistvu, kršeći međunarodne zakone i norme, izraelske okupacione snage hladnokrvno su ubile dopisnicu Al Jazeere u Palestini."

Poziva se međunarodna zajednica da izraelske okupacione snage smatra odgovornima za "namjerno gađanje i ubistvo" novinarke.

Ministar vanjskih poslova Jair Lapid rekao je da Izrael traži "zajedničku istragu tužne smrti novinarke Širin Abu Akleh".

"Novinari moraju biti zaštićeni u zonama sukoba i svi imamo odgovornost da dođemo do istine", dodao je Lapid.

Izraelska vojska je rekla da su se njene snage našle na udaru jake vatre i eksploziva tokom operacije u Dženinu i da su uzvratili vatru.

Takođe je rečeno da „vojska istražuje dogadjaj i ispituje mogućnost da su novinare pogodili naoružani Palestinci“.

Palestinske vlasti nazvale su ubistvo Abu Akleh "pogubljenjem" i dijelom izraelskog nastojanja da zamagli "istinu" o okupaciji Zapadne obale.

Hamas je incident nazvao "ubistvo s predumišljajem".

Pomoćnica katarskog ministra vanjskih poslova Lolvah Al Kater rekla je da su izraelski vojnici ubili Abu Akleh "tako što su je upucali u lice" u, kako je nazvala, činu "izraelskog terorizma sponzorisanog od države".

Napetosti su porasle posljednjih mjeseci jer se Izrael borio s talasom napada u kojima je od 22. marta poginulo najmanje 18 ljudi, uključujući arapsko-izraelskog policajca i dvojicu Ukrajinaca.

Ukupno 30 Palestinaca i tri izraelska Arapina umrlo je tokom istog razdoblja, prema podacima AFP-a, među kojima su počinitelji napada i oni koje su ubile izraelske sigurnosne snage u operacijama na Zapadnoj obali.

Izraelske snage skoro svakodnevno ulaze na okupirano Zapadnu obalu u proteklim nedeljama nakon niza smrtonoosnih napada u Izraelu.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG