Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hoće li BiH iskoristiti novac EU za transportne projekte?


Autoceste FBiH

Evropska unija je spremna izdvojiti 600 miliona eura za transportne projekte u Bosni i Hercegovini, no od domaćih vlasti zavisi hoće li taj novac biti iskorišten, kazala je evropska komesarka za transport Violeta Bulc, koja je u petak u zvaničnoj posjeti Sarajevu.

Navela je i kako je transportno povezivanje Zapadnog Balkana strateški interes, a sa predstavnicima bosanskohercegovačkih vlasti razgovarala je i o važnosti ulaganja u željeznice, te o najavljenoj gradnji Pelješkog mosta.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc odvojeno se sastala sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i državnim ministrom prometa i komunikacija Ismirom Juskom.

Nakon sastanaka kazala je da je iz ugla Evropske unije najvažnija izgradnja koridora Vc,odnosno Jadransko-jonskog koridora. Novac za transportne projekte namijenjene za Bosnu i Hercegovinu postoji, dodala je ona i upozorila:

"U ovom trenutku imamo više od 600 miliona eura sredstava, odnosno investicija koje su osigurane i izdvojene za ove potrebe u BiH. Sada je pitanje spremnosti i zrelosti samih projekata i konkretne realizacije. Hoće li sredstva biti iskorištena ili ne? Ja vjerujem da hoće."

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko podsjetio je kako je zahvaljujući početnom angažovanju Evropske unije sada osigurano oko 1,17 milijardi eura za gradnju koridora Vc. Od toga je u ovom trenutku dostupno za aktiviranje oko 700 miliona eura za gradnju sedam dionica, no uslov za to je operativni dogovor koji se mora postići na nivou dva entiteta. Sa evropskom komesarkom je, kako je naveo, razgovarao o još nekim važnim projektima.

"Razgovarali smo o Okvirnoj transportnoj strategiji, benefitima koje smo dobili, dotakli smo se i mosta Gradiška, kao i pristupnog puta mostu Svilaj, govorili smo o Unsko-sanskoj pruzi, Jadransko-jonskoj magistrali, sigurnosti u transportu i o tome kakvi su pomaci napravljeni od 2015. godine do danas i koliko smo smanjili broj fatalnih nesreća na bh. cestama", naveo je on.

Evropska komesarka za transport sastala se u Delegaciji EU u Sarajevu sa predstavnicima ministarstava prometa oba entiteta kao i kompanijama koje se bave transportnom infrastrukturom. Na konferenciji za novinare nakon tog sastanka još jednom je naglasila važnost razvoja željeznica u BiH.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko
Evropska komesarka za transport Violeta Bulc i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko

"Razgovarali smo o važnosti željeznica. Moramo im se vratiti prioritet - da imaju važniju ulogu u mobilnosti. Istakla sam važnost željeznica kroz četiri aspekta - smanjenju zagušenosti saobraćaja, smanjenju zagađenosti, sigurnosti i namjenske industrije", rekla je ona.

Na pitanje o gradnji Pelješkog mosta, za čije je sufinansiranje i EU izdvojila novac, a sa čijom gradnjom se ne slaže BiH, odgovorila je:

"Evropska komisija je donijela odluku o sufinansiranju na osnovu dokumenata koje je dostavila Hrvatska. Projekat se sufinansira i iz Fonda za regionalni razvoj. Ja ovom prilikom samo mogu reći: ukoliko se Bosna i Hercegovina ne slaže sa određenim informacijama koje smo mi imali na raspolaganju prilikom donošenja odluke o sufinansiranju, da se domaće vlasti u pismenoj formi sa svojim komentarima obrate Briselu“ kazala je Bulc.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG