Dostupni linkovi

EU odobrila primenu nove metodologije za Srbiju i Crnu Goru


Sedište Evropske komisije u Briselu
Sedište Evropske komisije u Briselu

Savet opštih poslova Evropske unije se saglasio o primeni revidirane metodologije proširenja u procesu pristupnih pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom, saopšteno je na kraju sastanka ovog tela na kojem učestvuju ministri država članica EU nadležni za evropska pitanja.

U saopštenju koje je izdato nakon sastanka naglašava se da će se promene prilagoditi postojećim pregovaračkim okvirima sa Crnom Gorom i Srbijom tokom narednih međuvladinih konferencija.

"Kredibilna perspektiva pristupanja je ključni pokretač transformacije u regionu i jačanja mogućnosti za našu kolektivnu sigurnost i prosperitet. To je ključno sredstvo za promociju demokratije, vladavine zakona i poštovanja osnovnih prava, koja su ujedno i glavni pokretači ekonomskog razvoja, socijalne integracije i osnovno sidro za podsticanje regionalnog pomirenja i stabilnosti", izjavila je Ana Paula Zacarias, državna sekretrka za evropska pitanja Portugala, zemlje koja predsedava EU.

"Održavanje i unapređenje ove politike neophodno je za kredibilitet EU, za uspeh EU i za uticaj EU u regionu i šire", dodala je Zacarias.

Nakon ministarskog sastanka ponovljena je poruka o "nedvosmislenoj podršci evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan".

Ova čvrsta perspektiva, poručuju ministri EU, "zasnovana je na zaslugama i u skladu je sa političkim, bezbednosnim i ekonomskim interesima Unije".

Srbija i Crna Gora su već ranije izrazile spremnost da budu obuhvaćene u novu metodologiju Evropske komisije kreiranu za svaku zemlju koja će otvoriti pristupne pregovore sa EU.

Šta nova metodologija proširenja EU znači za Srbiju i Crnu Goru?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Evropska komisija je u martu ove godine pripremila dokument o primeni nove metodologije u procesu pristupnih pregovora za ove dve zemlje.

Među glavnim elementima ovog dokumenta se odnosi na neophodnost konkretnih rezultata u polju vladavine prava. Stoga, neće se dozvoliti zatvaranje ni jednog poglavlja pre nego što se ispune privremena merila za dva poglavlja koja se tiču vladavine prava (poglavlja 23 i 24).

Novom metodologijom Evropske komisije, koja je predstavljena u februaru 2020. godine, omogućuje se zaustavljanje ili povratak na početak u pristupnim pregovorima u slučajevima kada zemlje kandidatkinje ne napreduju u bilo kojem polju koje se obuhvata u pristupnom procesu.

Prilikom predstavljanja nove metodologije, rečeno je da se ista neće primenjivati na zemlje koje su već u pristupnom procesu odnosno na Srbiju i Crnu Goru, ali je ostavljen prostor da ove države izraze spremnost da budu obuhvaćene u ovaj proces.

Radio Slobodna Evropa je u martu javio o odluci EU da podrži obuhvatanje Crne Gore i Srbije u novu metodologiju.

XS
SM
MD
LG