Dostupni linkovi

Države članice EU podržale primenu nove metodologije prema Srbiji i Crnoj Gori


Brisel

U radnom dokumentu koje je pripremilo predsedavanje Evropske unije (EU), u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, navodi se da su zemlje članice EU potvrdile "da bi se predložene promene mogle prilagoditi postojećim pregovaračkim okvirima sa Crnom Gorom i Srbijom uz saglasnost odnosnih zemalja".

U dokumentu se potvrđuje i da su obe zemlje već izrazile spremnost da "u principu prihvate unapređenu metodologiju proširenja".

Ova formalna potvrda zemalja članica dolazi nakon što je 17. marta Oliver Varhelyi (Varhelji) pred ambasadorima EU predstavio takozvani non-paper sa predlozima kako primeniti novu metodologiju i na zemlje koje su već otpočele proces pristupnih pregovora, odnosno na Srbiju i Crnu Goru.

Šta nova metodologija proširenja EU znači za Srbiju i Crnu Goru?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Nova metodologija koju je Evropska komisija usvojila početkom 2020. godine primenjivaće se na svaku zemlju koja tek otvara pristupni proces.

Prve koje će o članstvu pregovarati novom metodologijom su Severna Makedonija i Albanija.

Radi se o grupisanju poglavlja u određenim klasterima- šest njih.

Prema novoj metodologiji koja će se primenjivati na Crnu goru i Srbiju, kako stoji u konačnom radnom dokumentu, pruža se još jači fokus na reforme u osnovnim oblastima pristupnog procesa.

"Stoga bi postojeći snažni fokus na temeljne reforme trebalo zadržati i dalje jačati", ističe se u dokumentu.

Glavni elemenat iz novog predloga Evropske komisije tiče se nemogućnosti da se otvori bilo koje poglavlje u pregovorima o članstvu dok se ne ispune sva prelazna merila koja se tiču vladavine prava.

"U skladu sa revidiranom metodologijom, nijedno daljnje poglavlje ne bi trebalo zatvoriti pre nego što se ispune privremena merila za dva poglavlja vladavine prava, treba razmotriti korektivne mere u slučaju problema koji se pojave tokom pregovora, a postojeći akcioni planovi vladavine prava ostaće na snazi, tj. neće biti potrebno usvajati nove mape puta", navodi se u ovom dokumentu.

U formalnom dokumentu koji je 31. marta podeljen zemljama članicama EU podvlači se i da bi se proces pristupanja Crne Gore i Srbije trebao usredsrediti na ove elemente: jači fokus na temeljne reforme, jače političko upravljanje, povećana dinamičnost te predvidljivost procesa.

Naglašava se da bi trebalo uzeti u obzir trenutnu fazu pregovora sa svakom od ove dve zemlje kandidatkinje, kao i da će ovi elementi biti predstavljeni na sledećem sastanku Međuvladine pristupne konferencije sa svakom od ovih zemalja na ministarskom nivou.

XS
SM
MD
LG