Dostupni linkovi

EU: Napredak u borbi protiv korupcije, pojačati prevenciju


Konferencija za novinare o borbi protiv korupcije, 5. jun 2013.
Sa međunarodnih adresa, ponovo stižu upozorenja da je korupcija jedan od ključnih problema crnogorskog društva, te da su, pored "papirnog" napretka, potrebni i konkretni rezultati, naročito u borbi protiv korupcije na visokom nivou. Iz Evropske komisije ukazuju i na važnost rada na prevenciji, odnosno, da nije dovoljno o tome samo govoriti, već da treba i konkretno raditi.

Predstavnici domaćih institucija se, međutim, ne slažu sa ocjenom da se na tom planu nije mnogo radilo.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Alberto Kamarata je, razmatrajući trenutni status Crne Gore u oblasti borbe protiv korupcije, rekao da je postignut određeni napredak koji se ogleda u do sad usvojenim zakonima i uvođenju skupštinskog Odbora za antikorupciju, čime je i parlament direktno uključen u ovu oblast.

Kamarata je, međutim, precizno ukazao na ključne probleme antikorupcije u Crnoj Gori.

Alberto Kamarata
Alberto Kamarata
"Svi smo svjesni da korupcija ostaje i dalje jedna od najosjetljivijih oblasti u Crnoj Gori i zato krivično gonjenje u svim predmetima i naknadno osuđujuće presude su zbilja neophodni. Neophodno je ojačati rezultate na ovom planu, posebno kada je u pitanju korupcija na visokom nivou. Najvažnije je to što će reforma pravosuđa morati da se nastavi zato što će se time zbilja pojačati kredibilitet u borbi protiv korupcije", ocjenjuje on.

Alberto Kamarata je, prezentujući, projekat sprovođenja "planova integriteta" rekao da je njegov osnovni cilj omogućavanje, prije svega, državnim službenicima i funkcionerima da se rukovode etičkim principima, što bi u prevodu značilo da ne podležu koruptivnim ponudama, ne zbog moguće kazne, već zato što je korupcija nemoralna.

Kamarata je naglasio važnost antikorupcijske prevencije.

"Naravno, svi mi koji učestvujemo u prevenciji korupcije znamo da je bolje spriječiti nego liječiti i zato bi trebalo da učinimo sve kako bi prevencija korupcije bila efikasna. Svi moraju da shvate koliko je važno da svi mi, ne samo govorimo koliko je značajno biti pošten u radu nego taj princip primjenjujemo u svojim svakodnevnim aktivnostima".

Intenzivan rad

Podsjetimo, Crna Gora je prva zemlja koja pristupne pregovore sa EU počinje poglavljima 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava, odnosno, pravdu, slobodu i bezbjednost, a koja će ostati otvorena do kraja procesa.

Ovakav pristup EK je, smatraju u EU, blagotvoran za državu kandidata, jer se na samom početku procesa zemlja suočava sa najvećim izazovima u oblasti jačanja vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije u kojoj značajan doprinos mogu dati upravo - preventivne mjere.

Vesna Ratković
Vesna Ratković
"Ne slažem se sa ocjenom da se u Crnoj Gori nije mnogo radilo na prevenciji korupcije", rekla je za RSE, direktorka Uprave za antikorupcijsku inicijativu, Vesna Ratković.

"Mislim da je značaj u preventivnom djelovanju protiv korupcije prepoznat pogotovo u zadnje 3 do 4 godine. To se vidi kroz izradu strateških dokumenata, takođe tu je i cijela zakonodavna struktura koja je donijeta, a i brojni organi imaju u svom opisu posla aktivnosti koje su posvećene preventivnom djelovanju. Uvijek možemo govoriti o većoj, boljoj efikasnosti, transparentnosti, potrebi veće odgovornosti. U svakom slučaju ona preventivna sredstva koja smo i do sada koristili po mom mišljenju nedovoljno su svakako etički kodeksi, kontrole, i analize rizika u nekim oblastima koje će onda rezultirati na pokretanju određenih stvari u nekim oblastima".

I direktor Komisije za sprečavanje konflikta interesa Slobodan Leković kaže da nije saglasan sa ocjenom da se na prevenciji korupcije nije mnogo radilo.

"Mislim da to nije dobra ocjena. Posmatrajući iz ugla institucije na čijem sam ja čelu ako provjeravate nepokretnu imovinu koju je prijavio neki javni funkcioner onda možete imati samo zvanične podatke od Uprave za nekretnine. Naša institucija koristi te podatke, provjeravamo te podatke i donosimo odluke, predajemo sudu za prekršaje, pokrećemo inicijative i to je već prisutno na našem sajtu. Koliko je funkcionera po tom osnovu prošle godine zgriješilo? Ide to uzlaznom putanjom", navodi Leković.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG