Dostupni linkovi

Usvojen predlog nove metodologije proširenja EU


Sedište EK u Briselu
Sedište EK u Briselu

Kolegijum komesara EU usvojio je u sredu, 5. februara novu metodologiju procesa pristupanja EU čija je svrha da se ponovo uspostavi verodostojna perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi).

Na konferenciji za novinare u Briselu, Varhelji je rekao da bi zemlje članice EU trebalo da odobre novu metodologiju pre Samita EU - Zapadni Balkan u Zagrebu, u maju, parlalelno sa pokretanjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Varhelji je rekao da se revidirana metodologija pristupnih pregovora sa EU kao "prvi element nove strategije koji je predstavila nova Evropska komisija" zasniva na četiri osnovna prinicpa kredibilitetu, jačem političkom vođstvu, dinamici i predvidivosti.

"To su načela kojima želimo da osiguramo da proces bude verodostojniji, dinamičniji i snažnije politički vođen", rekao je Varhelji.

Predsednica Evropske komisije (EK) Urslula Fon der Lajen (Von der Leyen) objavila je prethodno da je Komisija predložila "kredibilan i dinamičan plan koji trasira put za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom".

"Dobra vest za naše zapadnobalkanske prijatelje o procesu proširenja EU", napisala je Fon der Lejen na Twitteru.

Evropski savet u oktobru prošle godine nije postigao saglasnost o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što su tadašnji predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije Donald Tusk i Žan-Klod-Junker nazvali istorijskom greškom.

XS
SM
MD
LG