Dostupni linkovi

Većina država EU za ukidanje mera protiv Kosova


Zgrada Evropske komisije u Briselu, april 2024.
Zgrada Evropske komisije u Briselu, april 2024.

Većina država članica Evropske unije se zalaže za ukidanje restriktivnih mera za Kosovo, potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) više diplomatskih izvora u Briselu.

Jedina razlika među državama članicama, prema saznanjima RSE, se odnosi dali da se mere ukinu odmah ili postepeno.

U utorak, 23. aprila, je održan sastanak ambasadora država članica EU gde se raspravljalo o mogućnosti ukidanja mera u svetlu održanog glasanja za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova koje je održano u nedelju, 21. aprila.

Na sastanku je izveštaj podneo i specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak.

Kako se saznaje iz izvora koji su upućeni sadržajem rasprave, predstavnici mnogih država članica koji su održali govor tokom rasprave, su istakli želju da se, kako su naveli, bolje izbalansira pozicija EU prema Kosovu i Srbiji i zagovaraju ukidanje restriktivnih mera za Kosovo.

Jedna grupa država, među kojima i Nemačka, Italija i Francuska, je - prema ovim izvorima - podržala postepeno ukidanje mera protiv Kosova, ukoliko vlasti u Prištininastave da pokazuju napore za deeskalaciju situacije. Druga grupa zemalja je EU, međutim, zatražila na sastanku hitno ukidanje mera.

Nakon rasprave, ambasadori država članica EU su pozvali visokog predstavnika EU Josepa Borrella da izradi izvestaj Savetu EU o napretku Kosova u sprovođenju postojećih zahteva EU.

Tek nakon ovog izveštaja, predstavnici država EU će se ponovo vratiti pitanju mogućeg ukidanja mera za Kosovo.

EU je uvela mere prema Kosovu u junu 2023. godine, nakon nasilja krajem maja na severu te države, kada su izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ušli u opštinske zgrade i preuzeli dužnost.

Oni su izabrani na izborima u aprilu 2023., pošto su Srbi napustili kosovske institucije krajem 2022. godine, u znak nezadovoljstva odlukom o registarskim tablicama Vlade Kosova.

Izbore iz 2023. je bojkotovala Srpska lista i lokalno srpsko stanovništvo.

Situacija je eskalirala 29. maja u Zvečanu, posle sukoba između demonstranata i pripadnika Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

Sukob KFOR-a i demonstranata u Zvečanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Vlada Kosova je 22. aprila pozvala je EU da ukine, kako navode, nepravedne kaznene mere protiv nje, rekavši da su ispunili obavezu iz sporazuma sa Unijom za smanjenje tenzija na severu zemlje.

'Srbija radi na sprečavanju članstva Kosova u Savet Evrope'

Prema diplomatskim izvorima koji su upućeni u raspravu, mnoge države članice su ocenile da događaji na Kosovu ne daju mnogo nade za deeskalaciju situacije.

Prisutni su spomenuli i činjenicu da se ne primenjuje dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli 2023. u Briselu i Ohridu.

Ocenjeno je u tom svetlu da je Kosovo predložilo "legitiman proces za opoziv" ranije imenovanih gradonačelnika i održavanje novih izbora na severu Kosova, ali da je Srpska lista odlučila da blokira planirano glasanje za gradonačelnika.

Mnogi ambasadori država EU su napomenuli da Srbija ulaže napore kako bi sprečila članstvo Kosova u Savet Evrope.

Sa tom konstatacijom, saznaje se, složio se i izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak, koji je, doduše, tokom razmene mišljenja, izbegao da odgovori na pitanja da li EU smatra da Beograd krši sporazume i Brisela i Ohrida time što aktivno radi na sprečavanju članstva Kosova u Savet Evrope.

XS
SM
MD
LG