Dostupni linkovi

Delegacija EU ispituje korišćenje špijunskog softvera u Mađarskoj


Mađarski premijer Viktor Orban

Izostanak odgovora mađarske vlade o navodnom špijuniranju novinara, političara i poslovnih ljudi pokrenuo je pitanja pred komisijom za utvrđivanje činjenica zakonodavnog tela Evropske unije da li sama vlada možda stoji iza nadzora.

Šefica Odbora Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Gvendolin Delbo-Korfild izjavila je u petak da je tokom zvanične posete Mađarskoj ove nedelje njena delegacija razgovarala sa nekoliko mađarskih novinara čiji su telefoni bili zaraženi Pegasusom, zlonamernim softverom za špijuniranje.

Globalna istraga konzorcijuma nekoliko vodećih svetskih medija objavljena u julu pokazala je da je Pegasus, špijunski softver izraelske kompanije "NSO Group", korišćen u Mađarskoj za tajno praćenje uključujući najmanje 10 advokata, jednog opozicionog političara i nekoliko novinara kritičnih prema vladi.

Delbo-Korfild je, na konferenciji za novinare u Budimpešti, rekla da je nekoliko novinara sa kojima je delegacija razgovarala reklo da je afera Pegasus bila "prilično traumatična."

Zlonamerni softver se infiltrira u telefone radi prikupljanja ličnih podataka i podataka o lokaciji, a može tajno da kontroliše mikrofone i kamere telefona.

U slučaju novinara, to omogućava hakerima da špijuniraju njihovu komunikaciju sa izvorima.

Delbo-Korfild je rekla da odbijanje mađarske vlade da potvrdi ili demantuje da li je odgovorna za špijuniranje "predstavlja veliku brigu za Evropski parlament."

Iako se pokazalo da je špijunski softver korišćen i u drugim zemljama EU ali u špijuniranje, kako sada izgleda, nisu uključene vlade tih država, rekla je.

"Ne tvrdim to, ali kada je reč o Mađarskoj imamo jasan znak da je to učinila sama vlada", rekla je Delbos-Korfild.

Mađarski zvaničnici, ne poričući da su koristili Pegasus, tvrdili su da se sve aktivnosti tajnog nadzora sprovode u skladu sa mađarskim zakonom.

Ministarka pravde Judit Varga odbila je da dođe na ispitivanje u odbor za nacionalnu bezbednost mađarskog parlamenta i rekla je novinarima u julu da su "svakoj zemlji potrebni takvi alati".

XS
SM
MD
LG