Dostupni linkovi

Plenković zatražio 'balansiraniju' politiku EU prema Kosovu i Srbiji


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je na kraju samita lidera Evropske unije (EU), sa kojeg je zatražena deeskalacija situacije na Kosovu, zatražio "balansiraniji politiku".

"Ta deeskalacija mora ići s obje strane. Vidjeli smo kako su i na koji način i tko je napao vojnike u okviru KFORA i predstavnike EULEX-a", poručio je Plenković.

On se zauzeo za stabilizaciju prilika, za raspisivanje izbora na Kosovu i poštovanje postignutih sporazuma.

"Poruka koju sam imao je baš balansiran pristup, a ne nekakav pritisak koji bi više djelovao da se pritišće samo jedna strana", podvukao je Plenković na kraju dvodnevnog samita EU.

Lideri država i vlada EU sa samita u Briselu 30. juna pozvali su na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i najavljuju "negativne posledice" ako do toga ne dođe.

Poseban paragraf zaključaka je posvećen tenzijama između Kosova i Srbije, a izveštaj na samitu je liderima EU podneo evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell).

"Evropski savet osuđuje nedavne nasilne incidente na severu Kosova i poziva na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je Evropska unija već istakla 3. juna 2023. Strane treba da stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova. Neuspeh deeskalacije tenzija imaće negativne posledice", podvukli su lideri u usvojenim zaključcima.

Kako je RSE ranije objavio, lideri su prethodno imali "dinamičnu diskusiju" oko tenzijama između Kosova i Srbije prvog dana samita u Briselu, 29. juna.

EU je već uvela mere kosovskoj vladi zbog nedostatka angažovanja u primeni koraka ka deeskalaciji na severu. Ove mere obuhvataju suspenziju bilateralnih susreta obustavu svih sastanaka u okviru pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, te ukidanje nekih finansijskih programa.

Na severu Kosova od kraja maja traju povećane tenzije zbog odluke kosovskih vlasti da preuzme opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi albanski gradonačelnici imali pristup kancelarijama. Srbi, koji čine većinu u tim opštinama, tome su se oštro usprotivili jer su bojkotovali aprilske izbore i ne prihvataju rezultate.

Situacija je eskalirala 29 maja kada su ranjeni i pripadnici mirovne misije NATO i EULEX-a.

NATO je zbog toga pojačao vojno prisustvo na Kosovu.

XS
SM
MD
LG