Dostupni linkovi

Kurti kaže da kosovske vlasti nisu ljute zbog mera EU


Aljbin Kurti
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) je izjavio da je zvanična Priština "najpošteniji i najstabilniji partner u regionu", iako je Evropska komisija predstavila niz mera protiv Kosova zbog ignorisanja zahteva Evropske unije (EU ) da deeskalira situaciju na severu.

Kurti je na sednici Vlade Kosova, održanoj 29. juna, rekao da je Kosovo u pojedinim slučajevima bilo kritično prema EU, ali "nikada cinično ili ogorčeno", dodajući da kosovske vlasti nisu "ljute ni nakon donošenja kaznenih mera".

"Bez obzira na okolnosti, cenimo podršku i pomoć Evropske unije tokom svih ovih godina i radujemo se upitniku za članstvo jer je Evropa naš kontinent. Evropska unija je naša sudbina", rekao je Kurti.

Zvaničnici EU su najavili da će tokom ove nedelje predstaviti mere protiv Kosova, jer Priština nije preduzela korake oko smirivanja tenzija u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Očekuje se da među kaznenim merama bude obustava rada svih radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), prestanak finansiranja iz programa EU, te prekid političke saradnje.

Evropski zvaničnici su naveli da ove mere "nisu lako preduzete", te da mogu da se uklone ako Kosovo preduzme korake ka deeskalaciji situacije.

Na severu Kosova od kraja maja traju povećane tenzije zbog odluke kosovskih vlasti da preuzme opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi albanski gradonačelnici imali pristup kancelarijama. Srbi, koji čine većinu u tim opštinama, tome su se oštro usprotivili jer su bojkotovali aprilske izbore i ne prihvataju rezultate.

O situaciji na Kosovu biće reči i na samitu lidera zemalja Evropske unije koji se održava 29. i 30. juna. Očekuje se da će evropski predsednici i premijeri osuditi incidente na severu Kosova i ponovo pozvati na hitnu deeskalaciju situacije.

XS
SM
MD
LG