Dostupni linkovi

Vučić pozvao na formiranje tima koji će se boriti protiv članstva Kosova u Savetu Evrope


Aleksandar Vučić, januar 2023.
Aleksandar Vučić, januar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na vanrednoj sednici Vlade Srbije pozvao prisutne da se više bore na spoljnopolitičkom planu i pozvao da se formiraju tomovi za "sadejstvo svih snaga" uključujući Vladu, parlament i predsednika države.

U Beogradu je održana vanredna sednica Vlade Srbije na kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

Vučić je na sednici pozvao da Vlada formira tim i pošalje svima non pejper u kome će biti iznet stav Srbije o članstvu Kosova u Savetu Evrope.

"Naše su šanse minimalne", rekao je dodajući da to ne znači da ne treba da se bore.

Zatražio je promenu pristupa i da se kao glavni argument protiv prijema Kosova u Savet Evrope govori da Priština nije formirala Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO), a ne da "Kosovo nije država" jer neće imati efekta pošto je većina članica Evropske unije (EU) priznala Kosovo.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope glasaće o prijemu Kosova 16. aprila, a finalna odluka očekuje se na sastanku Komiteta minustara SE 16. maja.

Kosovo je napravilo korak napred ka članstvu u Savetu Evrope (SE) kada je 27. marta Komitet za politiku i demokratiju SE odobrio izveštaj izvestiteljice za Kosovo Dore Bakojanis, u kome se navodi da je Kosovo ispunilo uslove da postane punopravna članica Saveta Evrope.

Vučić je najavio mogućnost da 21. aprila ode u Njujork kako bi razgovarao sa što više članica Ujedinjenih nacija (UN) povodom, kako je rekao, najavljene rezolucije o genocidu u Srebrenici navodeći da Srbiji i u tom slučaju ostaje da se bori.

"Da pokušamo da se borimo koliko je moguće, pri tome uvek pokazujući poštovanje prema žrtvama koje su se dogodile", poručio je.

Vučić je u obraćanju javnosti 29. marta rekao da se očekuje da će 27. aprila na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija biti rezolucija o genocidu u Srebrenici koju će predložiti Nemačka i Ruanda.

Zvaničnici Srbije ne priznaju da se u Srebrenici u Bosni i Hercegovini 1995. godine dogodio genocid već govore o strašnom zločinu.

Zločin u Srebrenici je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu označen kao genocid.

Najavio je da će se 8. aprila sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Jedna od tema razgovora, kako je rekao, biće namenska industrija i saradnja u namenskim industrijama.

Poručio je da vojna industrija Srbije treba da poraste tri puta u narednom periodu.

Govoreći o razgovorima sa francuskim predsednikom zatražio je i da se pripreme zakonski okviri za nulearnu energiju, dodajući da je Francuska najveća evropska nuklearna energetska sila.

"Bićemo zemlja bez električne energije ukoliko brzo ne krenemo u rešavanje tog problema, a rešavanje tog problema je jedino moguće izgradnjom velikih i malih nuklearki. Spremni smo da razgovaramo sa svim partnerima i podići ćemo to na nivo strateških razgovora sa Makronom", dodao je.

U Srbiji je već 35 godina na snazi zabrana izgradnje nuklearnih elektrana.

Vučić je pozvao i na pripreme za sveukupni politički i narodni sabor Srbije i Republike Srpske 5. i 6. maja na Uskrs i Đurđevdan.

"Srbija će uvek da poštuje Dejtonski sporazum što podazumeva teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i teritorijajalni integritet Republike Srpske u okviru BiH", poručio je.

Vučić je 18. marta nakon razgovora sa predsednikom bh entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom u prisustvu patrijarha Porfirija, najavio održavanje uskršnjeg sabora Srbije i Republike Srpske u Beogradu i drugim delovima Srbije.

Tada je najavio da će na tom saboru biti donete važne odluke o "opstanku srpskog naroda, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma i zajedničke kulturne baštine.

Vučić je na sednici Vlade Srbije rekao da predsednica Skupštine Srbije treba da nastavi rad na primeni preporuka ODIHR-a i razgovorima o izbornim uslovima.

"Vi u demokratskoj atmosferi provedite izbore ali do 17. maja za vas nema izbora dok se ne završi ovo sa Savetom Evrope i prijemom Kosova", dodao je.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je 3. aprila lokalne izbore u Beogradu za 2. jun.

Nakon vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u 65 opština i gradova održanih 17. decembra 2023. ODIHR je izdao 25 preporuka vlastima Srbije za poboljšanje izbornih uslova.

Vanredna sednica Vlade Srbije završena je nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na sednici su bili prisutni i pripadnici bezbednosnog sektora, vojske, policije i direktori javnih preduzeća.

XS
SM
MD
LG