Dostupni linkovi

Delegacija EU u Srbiji: Ajhorst ne stoji iza 'non-pejpera' o Kosovu


Sedište EU u Briselu
Sedište EU u Briselu

Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji demantovala je medijske navode da je Angelina Ajhorst (Angelina Eichhorst) iz Evropske službe za spoljne poslove autorka navodnog „non-pejpera“ o Kosovu.

Prethodno su pojedini mediji, ali i predsednik Skupštine Ivica Dačić izrazili sumnju da je Ajhorst autorka tog nezvaničnog dokumenta, koji je 27. aprila objavio kosovski medij Koha ditore.

„Izvršna direktorka EEAS Angelina Ajhorst, niti bilo ko iz institucija EU, nemaju bilo kakve veze sa ovim dokumentom, niti su ga izradili, niti su ga podržali. Bilo kakva informacija kojom se tvrdi suprotno je netačna", navedeno je u saopštenju Delegacije EU u Srbiji od četvrtka (29. aprila).

"Navodni ’non-paper’ ne odražava stavove EU i EU se snažno distancira od njega i nema nikakve veze sa njim“, piše u saopštenju.

Vučić uveren da Ajnhorst nije autorka

Istovremeno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ne može da potvrdi da je Angelina Ajnhorst autorka “non-pejpera” o rešavanju kosovskog pitanja.

“Mislim da nije. Ovo mi ne liči na Angelinu Ajhorst i uveren sam da ona to nije uradila”, rekao je on novinarima 29. aprila.

Vučić je u prethodna dva dana rekao kako sumnja da je autorka tog papira "pametna, fantastična žena".

Angelinu Ajhorst, izvršnu direktorku Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) za Evropu i Aziju, ranije tokom dana kao mogućeg autora tog navodnog nezvaničnog dokumenta označio je i predsednik Skupštine Ivica Dačić.

On u izjavi za TV Pink nije isključio mogućnost da je Ajhorst napisala "non paper" jer je, kako je ustvrdio, ona godinama neposredno učestvovala u dijalogu Beograda i Prištine.

Demanti Nemačke i Francuske

Nemačka i francuska ambasada na Kosovu demantovale su 27. aprila da stoje iza navodnog „non-papera“ pred nastavak dijaloga Kosova i Srbije, koji je istog dana objavio prištinski list Koha ditore.

'Non paper' je termin koji se koristi u Evropskoj uniji za nezvanični dokument teza za razgovore koji se razmenjuje poverljivo između vlada ili institucija.

Objavljujući sadržaj navodnog „non-pejpera“, Koha ditore je navela da će „Kosovo i Srbija međusobno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, a postojaće i autonomna oblast Sever Kosova“, Mitrovica kao zajednička ekonomska zona i poseban status Srpske pravoslavne crkve.

Autentičnost tog navodnog „non-pejpera“ Koha nije mogla da potvrdi, ali je navela da su im neke diplomate sa kojima su razgovarali potvrdile da su tačke pomenute u dokumentu manje-više u skladu sa onim o čemu se razgovara u dijalogu.

XS
SM
MD
LG