Dostupni linkovi

Zajednički protiv terorizma


Konferencija o borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma u Beogradu
Konferencija o borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma u Beogradu

Evropska unija opredeljena je za suzbijanje terorizma i ekstremizma, ali uz poštovanje ljudskih prava i fundamentalnih sloboda, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport na konferenciji o borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Borbi protiv terorizma mora se posvetiti svaki region sveta, ukazao je ambasador SAD Majkl Kirbi, dok je srpski ministar policije Nebojša Stefanović poručio da je Srbija pouzdan partner međunarodnoj zajednici u borbi protiv terorizma. Učesnici su podvukli značaj konferencije, posebno u kontekstu nedavno izvedenog terorističkog napada u Zvorniku.

Glavnu pretnju predstavljaju terorističke organizacije na Bliskom istoku i u Siriji, pre svega Al kaida, ali i strani borci koji iz čitavog sveta dolaze tu da se bore, a potom se vraćaju u svoje zemlje, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport na Konferenciji o stranim terorističkim borcima, sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma u regionu Balkana.

Ono što je potrebno, smatra Devenport, je unapređenje međuverskog i međukulturalnog dijaloga. Takođe treba sprečiti radikalizaciju pojedinaca, posebno preko Interneta, poručuje šef delagacije EU.

„Glavna pretnja sa kojom se suočavamo dolazi od grupa iz Sirije i Iraka, Al-kaide i njenih pratećih, regionalnih ekstremističkih grupa koje nastavljaju da predstavljaju pretnju našoj unutrašnjoj i nacionalnoj bezbednosti. Bliska saradnja i koordinacija Evropske unije, njenih država članica sa partnerima, poput Srbije u ovom regionu, ili partnerima u drugim delovima sveta, naročito sa SAD, ključna je za održiv i obiman napor protiv Islamske Države i rešavanja problema stranih boraca“, rekao je Devenport.

Šef delegacije EU je podsetio da je Evropska komisija nedavno usvojila odluku o finansiranju borbe protiv terorizma i stranih boraca. "EU će nastaviti da ulaže i u region Balkana", rekao je Davenport.

Majkl Kirbi
Majkl Kirbi

Borba protiv terorizma je globalna odgovornost kojoj se mora posvetiti svaki region sveta, ukazao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi. „Zabrinutost zbog terorizma i transnacionalne prirode terorističkih organizacija, nije nova. Ali, tokom prošle godine, ta pretnja je postala opasnija sa jačanjem Islamske Države i drugim dešavanjima na Bliskom Istoku”, kaže Kirbi.

“Iako bi bilo lakše reći da su ti problemi izolovani u tom delu sveta, to nije tačno. Pretnja koju predstavlja Islamska Država, utiče na sve naše države – kao mete terorističkih napada, pokušaja radikalizacije ili kao tranzitna područja za njihove borce. Države jugoistočne Evrope od nedavno beleže porast regrutacije i upliv boraca terorističkih organizacija, koje se spremaju za borbe u Siriji i Iraku. Svaka od vaših vlada je sa pravom prepoznala da je to ozbiljna pretnja. Mnoge države, kao što je i naš domaćin Srbija, već su preduzele neophodan, prvi korak, stvaranjem pravnog okvira da učešće ili podrška borcima na stranim ratištima, bude krivično delo”, naveo je Kirbi.

Ukazano je da nema univerzalnog pristupa u borbi protiv terorizma, ali da edukacija predstavlja najjače oružje te da u tom kontekstu posebnu pažnju treba posvetiti mladima. Učesnici su ukazali i da napad na policijsku stanicu u Zvorniku pokazuje koliko je relevantan rad na beogradskoj konferenciji u ova dva dana.

“Pojačana saradnja je suštinska za uspeh u borbi terorizma a lokalne zajednice najbolje mogu da uoče pojedince pre nego što izvrše teroristički napad", rekao je šef misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard.

„Ono što nas je danas okupilo jeste protok boraca bez presedana u proteklim godinama, u i iz zona konfikta. Na Bliskom Istoku i drugim mestima, teroristi izazivaju konflikte i predstavljaju pretnju po ljude u tim regionima i, kao što smo već videli u nekoliko slučajeva, pokušavaju da se vrate u svoje matične zemlje iz kampova za obuku ekstremista i područja zahvaćenih ratnim sukobima. Strani borci se regrutuju u čitavom svetu, uključujući i Srbiju. Iako je broj građana Srbije koji učestvuju u konfilktima relativno nizak kada se uporedi sa drugim državama, i dalje predstavlja značajnu pojavu”, naveo je Burkhard.

Nebojša Stefanović i Majkl Devenport
Nebojša Stefanović i Majkl Devenport

"Region Balkana postaje sve primamljivije područje za regrutaciju", rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović otvarajući konferenciju o stranim terorističkim borcima, sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma na Balkanu. Prvi korak koji će Srbija napraviti jeste usvajanje strategije za borbu protiv terorizma kojom će se stvoriti okviri za institucionalizovano postupanje policijskih službenika, najavio je Stefanović.

„Suprostavljanje terorizmu kao patološkoj pojavi ne može se sastojati samo od represivnih metoda i kazni več posebnu pažnju treba posvetiti njegovom uzroku i prevenciji. Internet ima značajnu ulogu u radikalizaciji terorizma. Zato je važno pomenuti potrebu udruživanja država u otkrivanju zloupotreba, posebno na društvenim mrežama koje se najčešće koriste za regrutovanje pristalica i koordinaciju eventualnih napada“, kaže Stefanović.

Cilj dvodnevnog skupa u Beogradu, koji organizuju Vlada Republike Srbije i Vlada Sjedinjenih Američkih Država, jeste jačanje regionalne i međunarodne saradnje u oblasti borbe protiv terorizma. Posebna pažnja, kako je najavljeno, biće posvećena novim izazovima u borbi protiv terorizma, kao što su pravci kretanja stranih terorističkih boraca, pravni okvir za borbu protiv terorizma, prevencija radikalizma i značaj regionalne saradnje.

XS
SM
MD
LG