Dostupni linkovi

Dačić u Sarajevu: Zajednički angažman u borbi protiv radikalizma


Ivica Dačić i Igor Crnadak

Odnosi BiH i Srbije su prijateljski i na izuzetno visokom nivou, ocijenio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak nakon susreta sa kolegom iz Srbije Ivicom Dačićem. U isto vrijeme predsjedavanje Srbije OSCE-om je za svaku pohvalu, izjavio je Crnadak.

„Za nas je posebno važno što su na kvalitetan način držali u fokusu pitanja ovog dijela Evrope, ovog regiona. Devetog maja BIH preuzima predsjedavanje Vijećem Evrope, te smo se dogovorili da u periodu maj - novembar, kada BiH bude predsjedavala Vijećem Evrope, a Srbija OSCE-om, održimo nekoliko značajnih skupova. Nama je važno da na tim skupovima budu teme koje su bliske ovom prostoru, poput pitanja mladih“, kazao je Igor Crnadak.

Tokom razgovora dvojice šefova diplomatija bilo je riječi i o tragičnom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku.

„Zajednički, ovom prilikom, upućujemo saučešće porodici poginulog policajca Dragana Đurića. Nadam se da će naš zajednički angažman barem malo pomoći da se u borbi protiv svih vrsta radikalizma u narednom periodu postignu bolji rezultati“, prenio je šef bh. diplomatije Igor Crnadak.

Kao predsjedavajući OSCE-a Ivica Dačić je izrazio ogorčenje i žaljenje zbog terorističkog akta u Zvorniku.

„Terorizam, radikalizam i ekstermizam jesu najveće zlo današnjice, koje je univerzalnog karaktera. I BiH i Srbija su članice koalicije za borbu protiv ISIL-a, Islamske države, u globalu jedne vrste islamskog ekstremizma. Generalno gledano, i BIH i Srbija već su izmjenile svoja zakonodavstva u tom smislu da svako angažovanje tih tzv. stranih boraca iz naših zemalja na nekim drugim frontovima predstavlja krivično djelo. Ovaj teroristički akt je još jedan od pokazatelja da taj fenomen neće zaobići ni naš region. OSCE i Vijeće Evrope, pod predsjedavanjem BiH, će se zajednički baviti ovom temom, kao jednim od prioriteta u zajedničkoj borbi protiv terorizma i radikalnog ekstremizma. Za nekoliko dana o tome ćemo razgovarati u Beogradu, a u narednim mjesecima i u Sarajevu“, najavio je Ivica Dačić.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je Republika Srbija životno zainteresovana za stabilnost i napredak BiH, da u skladu s tim podržava evropski put BiH.

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG