Dostupni linkovi

Evropska komisija i dalje bez odgovora Crnoj Gori oko otplate kineskog duga


Vijadukt na autoputu Bar- Boljare za što je Crna Gora uzela kredit od Kine
Vijadukt na autoputu Bar- Boljare za što je Crna Gora uzela kredit od Kine

Evropska komisija (EK) još nije poslala odgovor na pismo koje su uputile crnogorske vlasti, a koje se tiče zahteva za pomoć u otplati kineskog duga, potvrdio je to evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

“Radimo na pronalasku rešenja zajedno sa vladom (Crne Gore) i međunarodnim finansijskim partnerima, a kad budemo imali rešenje obavestićemo vas. Budite uvereni da radimo na tome”, rekao je Varhelyi 22. juna u Luksemburgu nakon međuvladine konferencije između Evropkse unije i Crne Gore.

Prema saznanjima Radija Slobodna Evropa, tekst odgovora koji je trebao da bude poslat već krajem aprila prošao je kroz više nacrta, a konačna verzija se trenutno nalazi u kabinetu predsednice Evropske komisije Urusule von der Leyen. Kako je rečeno RSE iz izvora u EK, odgovor Podgorici će potpisati upravo von der Leyen.

Crna Gora je u aprilu uputila zvaničan zahtev Evropskoj komisiji u kojem traži pomoć evropskih institucija za poravnanje kineskog duga.

Kako su naveli zvaničnici koji su imali uvid u pismo, Podgorica traži podršku evropskih institucija u procesu diversifikacije kineskog duga i završetka ostatka autoputa.

Tada je rečeno da će Brisel poslati odgovor Podgorici do kraja aprila.

Bez obzira na spremnost evropskih institucija da se pomogne Crnoj Gori, zvaničnici EU redovno upozoravaju da se angažovanje u pronalasku solucija nikako ne može shvatiti kao spremnost da se otplati kineski dug jer, kako poručuju “EU ne vraća kredite koje zemlje uzimaju od trećih strana."

XS
SM
MD
LG