Dostupni linkovi

EU: Disciplinski postupak nije deo Briselskog sporazuma


Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano rekao je da EU očekuje od nadležnih organa Kosova, ali i Srbije da poštuju sve odredbe Briselskog sporazuma.

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je potvrdio da su briselske institucije primile k znanju odluku Sudskog saveta Kosova o privremenoj suspenziji predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović.

U pisanom odgovoru koji je dostavio medijima, Stano je naglasio da je pravosudno osoblje kosovskih Srba integrisano u pravni sistem Kosova 2017. godine kao rezultat sporazuma koji je postignut u okviru dijaloga.

"Disciplinski postupak nije deo sporazuma. EU veruje da će nadležni organi poštovati odgovarajući proces i procedure u vezi s postupanjem u takvim disciplinskim slučajevima. Istovremeno, očekujemo da će svo osoblje kosovskog pravnog sistema delovati u skladu sa relevantnim kosovskim pravilima i propisima”, naveo je Stano.

On je dodao da EU očekuje od nadležnih organa Kosova, ali i Srbije da poštuju sve odredbe ovog sporazuma.

Prema rečima portparola EU, ova integracija je omogućila zajednici kosovskih Srba pristup kosovskom pravosudnom sistemu i pravnim uslugama na Kosovu.

Sudski savet Kosova je 24 marta suspendovao predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljanu Stevanović zbog učešća na skupu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, obrazlažući ovo tvrdnjom da njeno učešće na tom skupu narušava integritet i profesionalizam sudije.

Srpska lista i srpske sudije i tužioci su saopštile da obustavljaju rad u kosovskim institucijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon suspenzije Ljiljane Stevanović rekao da je time pogažen Briselski sporazum Kosova i Srbije iz 2013.

Zvaničnici EU odbijaju da prokomentarišu ove Vučićeve navode, jer tvrde da "ne komentarišu komentare".

Iz EU se poručuje, kako Kosovu tako i Srbiji, da se uzdrže od bilo kakve retorike ili akcija koja bi mogle da dovedu do tenzija.

"Očekujemo da se obe strane ponašaju odgovorno i da doprinesu atmosferi koja pogoduje normalizaciji njihovih odnosa", navodi se u odgovoru koji je potpisao portparol EU, Peter Stano.

XS
SM
MD
LG