Dostupni linkovi

Ministri EU žale zbog političke krize u BiH, osuđuju blokadu institucija


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) osudili su blokadu institucija u Bosni i Hercegovini i pozvali tamošnje lidere da se uzdrže od razdorne retorike.

“Savet (EU) duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija. Vijeće poziva sve političke lidere da se odreknu provokativne retorike i delovanja s podelama, uključujući preispitivanje teritorijalnog integriteta zemlje, te ulože zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, koje je odobrilo godine, a u skladu sa interesom svih građana da napreduju ka EU”, stoji u zakljčcima koje su usvojili ministri na sastanku u Luxemburgu.

Savet EU ponovio je svoju nedvosmislenu privrženost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Tokom današnjeg sastanka 18. oktobra formalno je produžen i mandat vojnoj operaciji Althea u Bosni i Hercegovini.

Uoči ministarskog sastanka se oko stanja u BiH oglasio i ministar inostranih poslova Hrvatske, Gordan Grliċ Radman koji je izneo posbenu zabrinutost zvaničnog Zagreba zbog političkih dešavanja u Bosni i Hercegovini gde, kako je naveo, “umjesto postizanja ključnog konsenzusa o izbornoj reformi, imamo eskalaciju i paralizu institucija”.

Radman je ocenio da se celokupno stanje u regionu Zapadnog Balkana pogoršava, te je naveo da je neophodan odgovor EU o nastaloj situaciji u regionu.

“Nedavni incidenti u Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu su razlog za ozbiljnu zabrinutost”, upozorio je šef hrvatske diplomatije.

Evropske ministre inostranih poslova informativno je o prilikama u regionu, posebno BiH i odnosima Srbije i Kosova obavestio šef evropske diplomatije Josep Borell (Žozep Borelj).

"Tokom ovih dana imali smo veoma tešku situaciju na granici između Kosova i Srbije. Razgovarao sam sa premijerom Kurtijem i predsjednikom Vučićem", rekao je Borell i podsjetio da je dijalog kojeg predvodi Evropska unija "jedini put naprijed." Borell je također rekao kako je pozvao obojicu lidera da se "vrate u situaciju u kojoj se dijalog može nastaviti."

Posebna rasprava o stanju u regionu je najavljena za naredni sastanak na nivou ministara inostranih poslova EU koji ċe biti održan u novembru u Briselu.

XS
SM
MD
LG