Dostupni linkovi

Hrvatski šef diplomatije: Situacija na Zapadnom Balkanu se pogoršava


Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman tokom posjete Bosni i Hercegovini, 14. april 2021.
Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman tokom posjete Bosni i Hercegovini, 14. april 2021.

Ministar inostranih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman upozorio je da se situacija u regionu pogoršava te da je neophodan odgovor Evropske unije (EU) na poslednja dešavanja u mnogim zemljama.

“Situacija na Zapadnom Balkanu se pogoršava”, ocenio je Grliċ Radman uoči sastanka ministara inostranih poslova država članica EU koji se održava u Luxembourgu.

Kako je najavljeno, na ovom susretu će visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borell (Žozep Borelj) informisati prisutne ministre o poslednjih dešavanjima u odnosima između Srbije i Kosova, kao i o stanju u Bosni i Hercegovini.

Šef hrvatske diplomatije je podvukao da je Hrvatska posebno zabrinuta zbog političkih dešavanja u Bosni i Hercegovini gde, kako je naveo, “umjesto postizanja ključnog konsenzusa o izbornoj reformi, imamo eskalaciju i paralizu institucija”.

“Nedavni incidenti u Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu su razlog za ozbiljnu zabrinutost”, upozorio je šef hrvatske diplomatije.

Gordan Grlić Radman je najavio da će na narednom, odnosno novembarskom sastanku, šefovi evropskih diplomatija raspravljati o prilikama na Zapadnom Balkanu gde se očekuje da se izađe i sa konkretnim ocenama.

XS
SM
MD
LG