Dostupni linkovi

Borrell poziva na trenutni prekid vatre u Ukrajini


Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu EU Josep Borrell

Evropska unija (EU) poziva na trenutni prekid vatre u Ukrajini, izjavio je u četvrtak, 3. marta, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu EU Josep Borrell.

"Ovaj rat odmah treba prestati. Pozivam na trenutni prekid vatre i hitno uspostavljanje humanitarnih koridora", napisao je Borrell na Twitteru.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je u četvrtak da će EU poduzeti dodatne korake protiv Rusije, ako se situacija na terenu u Ukrajini pogorša.

"Naš cilj je da smanjimo kapacitet Kremlja da vodi rat protiv svojih susjeda. Moramo da se osamostalimo od ruskog gasa, nafte i uglja. Naša riješenost da idemo naprijed u ovom slučaju je jača nego ikad", rekla je poslije sastanka sa rumunjskim predsjednikom Klausom Johanisom.

Von der Leyen je najavila da će Evropska komisija Ukrajini pružiti 500 miliona eura humanitarne pomoći, te je dodala kako je to samo početak.

Osmi dan ruske invazije na Ukrajinu, borbe se vode u nekoliko ukrajinskih gradova uključujući Kijev, Sumi, Mariupolj, Odesu i Harkiv.

Lučki grad Mariupolj u četvrtak, 3. marta, izložen je kontinuiranom napadu, objavio je gradonačelnik Vadym Boichenko u videoporuci.

"Ne možemo ni ranjene skloniti s ulica, jer granatiranje ne prestaje", naveo je Boichenko.

Ruske snage zauzele su zgradu regionalne uprave u lučkom gradu Hersonu, objavio je regionalni guverner Hennadiy Laguta, prenosi Reuters.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopćilo je da je u srijedu, 2. marta, zauzelo Herson, no Ukrajina tvrdi da njene vojne snage nastavljaju braniti ovu crnomorsku luku u u kojoj živi oko 250.000 ljudi.

Prema podacima UN, u Ukrajini je od početka ruske invazije ubijeno 227 civila, 525 je ranjeno, dok je milion ljudi raseljeno.

XS
SM
MD
LG